Suicidalov album ubrzo je na tržištu

Mladi reper sa podužim stažem na bini Matej Dučkić poznatiji kao Suicidal u veljači ,,izbacuje'' svoj album na tržište.

Oni koji su imalo upoznati s njegovim dugogodišnjim radom znaju kako do sad u svojoj karijeri ima zavidan broj glazbenih suradnji i još više nastupa pa smo ga pitali nekoliko pitanja o nadolazećem albumu, dosadašnjim suradnjama, što misli o ženama u hip-hopu… Pročitajte što smo saznali:

Lijep pozdrav, Suicidal, ispred portala NG-Buntovnici i Unitas WebRadija,evo uskoro ti izlazi album, po čemu se ovaj album razlikuje od prošlog i ima li razlike uopće?

"Jedino što znam" će biti moj prvi album za izdavačku kuću i samim time najozbiljbiji. Ako makneš sa strane mixtapeove koje sam izbacivao, prošlo je točno 10 godina od mog prvog albuma "1405", koji mi je izuzetno drag materijal i žao mi je da "neki novi klinci" nisu vrlo vjerojatno to ispratili. Nisam nikad išao na količinu materijala, već na kvalitetu, a po

što sam prolazio dosta faza traženja, stanki s radom i sl. tek se sad osjećam spreman izbaciti svoj rad u formi albuma. Sviđa mi se kako je dosad sve posloženo i vjerujem u ovo što radim, više nego ikad.

Već smo čuli neke singlove koji se nalaze na ovom novom albumu, s kim si sve ostvario suradnju za ovaj album i tko je sve radio na njemu?

Prvo i prije svega moram istaknuti Burkya, po meni jednog od najkvalitetnijih MC-a u Hrvatskoj i vrhunskog producenta, koji je odradio velik produkcijski dio na albumu (8 od 15 beatova je njegovo) i stvarno sam mu zahvalan na tome. Tu je i Koolade kod kojeg je većina materijala snimljena i koji je na albumu sa 3 beata. Od gostiju su tu Target, General Woo, Inkognito Popara, Khan, Brc, Bane iz Songkillersa, te pjevačice Jessica i Lucija Kukor. Bit će još par iznenađenja, jako velikih 🙂 Također, moram zahvaliti ljudima koji su doprinjeli i doprinose ovom albumu na razne načine, kao na primjer Ivan Marčinko koji mi radi sve covere, Darjan Delač i Zmajska Pivovara koji su pomogli na puno načina, te DJ Phat Phillie koji me podržao i pružio mi ruku kad mi je najviše trebalo. Isto tako moram spomenuti ljude iz Dallas Recordsa s kojima imam super suradnju, a posebice mog A&R managera Davora Franjića, koji trpi moje sulude ideje i prohtjeve. Tu je i brand Pit Bull West Coast koji me jako često opskrbi robom.

Target, General Woo, Bane iz Songkilersa, Khan… S kim ti je dosad bilo najzanimljivije surađivati?

Ne mogu to tako reći. S većinom tih ljudi sam i privatno dobar, tako da je uvijek pozitiva i zdrav odnos. S Banetom sam se upoznao tek na snimanju i stvarno me oduševio ko čovjek. Svaki od gostiju je donio neki drugi vibe, neku drugu energiju i na svoj način me inspirirao. Iako su sve to velika imena, nikog na albumu nisam zvao radi statusa, već radi toga što sam istinski fan njihovog rada. Stvarno ti kažem, nećeš me nikad vidjeti da zovem na gostovanje nekog čije pjesme ne znam od riječi do riječi.

Od ,,ženskih snaga'' koja žena će se naći na albumu da ste ostvarili suradnju?

Jessica McColgan, pobjednica prošle sezone RTL showa "Zvijezde", izuzetno vrhunska mlada pjevačica i glazbenica u punom smislu te riječi, gostuje na albumu na akustičnoj verziji pjesme "Stranci od leda", te na backovima na još jednoj pjesmi. Druga je Lucija Kukor, talentirana pjevačica i plesačica, koja je otpjevala refren pjesme "Svjetla grada"

Kakvo je tvoje mišljenje o ženama u hip-hopu i što misliš, zašto ih je manje na sceni nego muškaraca?

Zanimljivo pitanje pošto je reperica La Bla bila prva koja me odvela u studio, dala mi beatove na kazeti i upoznala s Targetom, davne 2001., te dirketno bila zaslužna što sam se uopće počeo baviti ovim. Žene u hip hopu su super, još od vremena La Bla, Bigge, Remi, Queen X, Ayle i u današnje doba Stelle, koja sad aktivno radi. Šteta što ih hrpa odustane. Međutim, meni kao slušatelju, još više fale rnb pjevačice u Hrvatskoj, koje koketiraju s hip hopom, kao što su to svojedobno radile Divas, Ivana Kindl, Nina i sl.

Tko je zadužen za tvoje spotove? Tko sve radi na spotovima?

Spotove su radili do sad Mislav Petek, Michel Kubaček, Khan i Velimir Grgić

Kad i gdje možemo nabaviti tvoj novi album?

U veljači izlazi, a bit će dostupan u svim cd shopovima, web shopu i servisima tipa Deezer i sl. Također, kod mene će se moći kupiti direktno u paketu sa promo materijalima.

Je li hip-hop još uvijek iza narodnjaka i cajki ili malo bolje sad stoji među mladima?

Nikad hip hop nije bio iza cajki, niti se dešavalo da netko tko sluša jedno, ne sluša drugo. Baš zato jer se cijelo vrijeme spominje kako se "slušaju samo narodnjaci", "kako hip hop ne prolazi" i sl., se stvara veliki kontra efekt. Koji će poslovan čovjek, sponzor, ugostitelj itd. uložiti u nešto za što se stalno spominje da ne prolazi? Ajmo prestat kukat sami nad sobom, glumit žrtve i mistificirat stvari koje su već godinama kristalno jasne.

I za kraj, što misliš o domaćoj hip-hop sceni u našoj regiji?

Ja cijelu regiju gledam ko jednu scenu, ali ako me baš konkretno pitaš, mislim da Hrvatska stvarno može biti ponosna. Imamo hrpu MCa i bendova u svim generacijama, koji su dali domaću zadaću cijelom Balkanu, hrpu producenata koji su napravili uspjeh na internacionalnoj razini, brandove tipa Blackout ili Fresh Island radi kojih smo poznati u cijelom svijetu i još masu toga. Dovoljno je da bilo gdje kažeš samo Tram 11 i svaka priča staje, a koliko toga još ima. We lookin' good hahaha

Hvala ti i puno sreće u daljnjem radu.

Hvala Vama i pozdrav svim čitateljima i sušateljima.