„Noć knjige“ u OŠ „Mato Lovrak“

„Noć knjige“ manifestacija je kojom se nastoji dati kreativan poticaj čitanju, promidžbi knjige te razgovoru o njezinu položaju i vrijednosti u suvremenu društvu. Povod za to pružaju Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dan hrvatske knjige (22. travnja).

Kao i prethodnih godina, u dnevnim ili večernjim satima, u knjižarama, antikvarijatima, svim vrstama knjižnica, različitim ustanovama te u svim zainteresiranim prostorima organizirat će se različita događanja i to predstavljanja knjiga, javna čitanja, druženja s autorima, radionice, kako bi nas ljubav prema knjizi međusobno povezala u njezinu slavljenju i promicanju.

U Noći knjige 2019. posebna pozornost bit će posvećena temi Omiljeni likovi i junaci iz svijeta knjige i stripa.

„Noć knjige 2019.“ u novogradiškoj OŠ „Mato Lovrak“ dogodila se 15. travnja jer će učenici u vrijeme obilježavanja ove zanimljive manifestacije na nacionalnoj i lokalnoj razini biti na proljetnim praznicima.

Želeći djeci pružiti mogućnost uživanja uz knjigu i u kreativnim radionicama u večernjim satima kada su školski hodnici mirni, a ipak i u tom vremenu škola ima „svoj život“, knjižničar Vedran Šperanda, učitelji razredne nastave i prof. hrvatskog jezika i književnosti Natalija Golovrški upriličili su zanimljive sadržaje.

U školskoj knjižnici za učenike razredne nastave održana je „Bajkaonica“ u suradnji sa učiteljicama Ivanom Šokić i Ivanom Franić Galik koje su i volonterke Društva naša djeca i koje su na ovaj način približile aktivnosti Društva iz njihovog projekta spomenutog naziva „bajkaonica“. Novonastale jedinstvene bajke koje su osmislile učiteljice povele su djecu u prekrasan svijet mašte koji je iznjedrio i likovne uratke. Ujedno su se djeca upoznala i s radom i aktivnostima DND-a koje dugi niz godina uspješno radi s djecom i za djecu.

Uslijedila je potom u školskoj knjižnici i radionica za učenike predmetne nastave. –Započeli smo s radionicom „zagonetke“, a to zanimljivo područje predstavili su Vjeko Hudolin, predsjednik, kao i članovi Zagonetačkog kluba Dragalić-rekao nam je, među ostalim Vedran Šperanda.

Posebna atmosfera u „Noći knjige“ uvijek je čitanje pod svjetiljkama.Uz prof. Golovrški i knjižničara Vedrana Šperandu 20-ak učenika čitalo je ulomke iz književnih djela u kojima su njima najdraži likovi, a potom su uživali i u dječjom pustolovnom filmu „Hugo“.

„Noć knjige“, uz to što se njome potiče čitanje i kreativnost, ujedno omogućuje i razvijanje timskoga rada, ali i vrijednosti poput tolerancije, uvažavanja drugačijih mišljenja, izražavanje vlastitih stavova s argumentima, što će djeci svakako izuzetno dobro doći kao temelj zdravog razvoja ličnosti, ali i usvajanje znanja i vještina izvan redovne nastave i programa. Time se djeci ukazuje i na korisne sadržaje kojima mogu ispuniti svoje slobodno vrijeme, a „odahnuti“ barem malo od kompjutora i mobitela.

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner