Volim ljeto i kulturu

Manifestacija, po prvi puta organizirana ovoga ljeta, zahvaljujući Pučkom otvorenom učilištu „Matija Antun Relković“  kako bi najmlađim Novogradiščanima omogućili sadržajnije i kvalitetnije ljetne praznike u rodnom gradu.

Tijekom kolovoza svaki tjedan ponudili su niz kreativnih i edukativnih sadržaja. Počeli su 7. kolovoza likovnom radionicom „Volim ljeto“ pod vodstvom akademskog slikara Tomislava Šilipetra.

 – Djeca su uživala u radonici crtanja nekih ljetnih, njima dragih motiva. Isti dan otvorili smo izložbu „B kao bol“ spomenutog akademskog slikara, a djeca, sudionici radionice su se okušala i u postavljanju izložbe i ponešto naučila o tomu kako je biti kustos izložbe i koji su njegovi poslovi. Isti dan bila je i besplatna projekcija filma Tully , a u nedjelju 11. kolovoza svi naši posjetitelji imali su priliku pogledati projekciju hvaljenog hrvatskog filma „Moj dida je pao s Marsa“. U jednom trenu život djevojčice Une se sasvim preokrene kada njenog djeda otmu vanzemaljci. U podrumu kuće slučajno otkrije da je djed i sam vanzemaljac čiji se brod davno srušio, a tu je ostao njegov pilot, mali mrzovoljni robot. Una i robot imaju manje od 24 sata da pronađu i spase djeda. To je jedan od rijetkih hrvatskih fantastično- avanturističkih filmova, a pozitivno stručno mišljenje i preporuku o filmu dalo je i Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH.

U srijedu 14. kolovoza ugostili smo sjajan Tetar „Naranču“ iz Pule s predstavom za djecu „Tri praščića“. U predstavi su igrali  Lara Živolić, Katja Rabar, Majkl Mikolić, Alessia Vodopia, Veronika Karlović, Lucija Pajca, Matilda Nikić, Luka Rudan, Dominik Dolenc. Ekipa je zaista na sjajan način, s jednim modernim pristupom, dala svoje viđenje ove klasične bajke za djecu. 

Slikar Mazalo, u želji da nauči slikati živu prirodu, kupi na sajmu 3 praščića, a kao bonus dobiva i papagaja. Kod kuće saznaje nešto neočekivano – to su praščići iz cirkusa! Zbog njihove pjesme i plesa susjedstvo se pobuni i slikar Mazalo prisiljen je praščiće odvesti na otok napuštenih životinja, gdje ih dočekaju gladni Vuk i Lisica.

Takav je zaplet priče Tri praščića u tekstu Igora Bojovića pisanog duhovitim i rimovanim stihom, a uz to punog glazbenih aluzija i citata, a moram reći da su, sudeći po reakcijama i pljesku tijekom i na kraju predstave, djeca zaista uživala- rekla nam je prof. Danijela Juranović, ravnateljica Učilišta „Relković“.

Sadržaji manifestacije „Volim ljeto i kulturu“ nastavljeni su 19. kolovoza besplatnom projekcijom filma „Kako uloviti neženju“ , u glavnim ulogama bili su Keanu Reeves i Winona Ryder, a 21. kolovoza ugostili su Nikolinu Manojlović- Vračar

-Mnogi će ju prepoznati kao voditeljicu i kultne emisije „Ninin kutak“ koja se na HRT-u godinama emitirala. Nikolina je i spisateljica i akademska slikarica, jedna zaista vrlo kreativna osoba. Ona nam je donijela jednu interaktivnu priču-predstavu „Kofer s istoka“. Nakon nje su djeca dobila priliku okušati se u radionici žongliranja i balansiranja, a djeca su i ovoga puta doista uživala kako u predstavi tako i u radionici i u druženju s ovom umjetnicom- istaknula nam je u razgovoru prof. Juranović.

Za one malo starije, za sve koji vole dobru zabavu i smijeh, u srijedu 28. kolovoza u 19 sati Učilište „Relković“ ugostit će tri stand up komičara i imitatora u STAND UP COMEDY SHOW, a zabvaljt će vas Zvonko Kožić, Jadranko Glavačević i  Denis Džejson Rajčić.Repertoar nastupa obuhvaća od općih i aktualnih društvenih tema, preko muško-ženskih odnosa prilagođenih široj publici.

Ulaz i na ovaj događaj kao i na sve prethodne je BESPLATAN.

Od jeseni kreću intenzivno i drugi sadržaji, potvrdila nam je prof. Danijela Juranović.

-Izložba „Volim crtane filmove“ poznatog rockera Davora Gobca koji ima poseban umjetnički izričaj stiže u Učilište 11. rujna, a otvorenju će biti nazočan i sam autor, dok ćemo 26. rujna ugostiti  Teatar Rugantino i sjajnu predstavu „Sirena i Viktorija“ nastalu prema tekstu ruskog dramatičara Aleksandra Galina. U predstavi glume sjajni glumci: Gordana Gadžić, Dubravka Ostojić i Mladen Vasari. Režiju potpisuje Filip Grenvald. Radi se o jednoj od rijetkih predstava koja je oduševila i publiku i kirtiku i doista se veselimo što će ona otvoriti novu kazališnu sezonu u našemu gradu-najavila je prof. Juranović.

 

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner