Fabrikator u Gradskom muzeju

Koliko je Nova Gradiška spremna na avangardni umjetnički izričaj i koliko je otvorenog uma, te pripremljana za Fabrikatora?

U Gradskom muzeju u Novoj Gradiški, 6. rujna izložena je multimedijalna izložba autora Mladena Lovrića, inače poznat po već nekoliko skupnih izložbi SB- NG, ali je ova izložba zapravo prva njegova samostalna izložba u gradu Novoj Gradiški. Izložbu je postavljao viši kustos u gradskom muzeju Nova Gradiška, Miroslav Pišonić.

Prema riječima Miroslava Pišonića, uz samog autora, Mladena Lovrća, značajan doprinos samoj izložbi i našem katalogu dali su i naše kolege , Zlatko Kozina, čovjek koji je isto napisao predgovor i njegov dugogodišnji njegov suradnik Ivan Šeremet, a i sam Miroslav Pišonić je napisao predgovor vezan za ovu izložbu.

 

,, Izložbe SB- NG se odravaju već zadnjih desetak godina, a ovo je konkretno na nagovor kolege Miroslava jedna multimedijalna izložba. To je vrlo rijetko da netko radi baš sve medije i onda su me nagovarali da napravim jednu svoju multimedijalnu. Obzirom da galerija nije bila otvorena pa nije bilo tehničkih sredstava, jer to zahtjeva ipak i logistiku, treba audio, internet uvesti, a to je dosta skupo; nakon što je sve to nabavljeno, ostao je zadnji element, to je publika.

 

Publika je uvijek taj ključni element i zbog njih je to i rađeno i možda je u početku nije bilo međutim kroz ovaj period tih naših izložbi SB- NG publika je bila ,, omekšana'' i, recimo, propremljena donekle na ovakav avangadniji, moderni kontemporarni izričaj s kojim se možda prvi put susreće. Sa digitalnim se 100% prvi put u Novoj Gradiški , izvedba koja je inače moja stručnost.

Ja sam prije u Slavonskom Brodu živio i tamo je u zadnjih dvadesetak godina bilo oko desetak takvih digitalnih izložbi koje su dosta u principu nedovoljno pokrivene sa odrazom jer je to baš novo i u izradi, taj digitalni medij koji uglvnom nije likovni nego se svodi na nekakve instalacije, ,,devine's art'', a ovo je baš likovna digitalna umjetnost koja ima više veze s fotografijom nego sa tehologijom.'', izjavio nam je sam autor Mladen Lovrić.

Kako kaže u nastavku, najviše je dosad dotaknuo stariju populaciju i na njegovim izložbama budu uglavnom stariji ljudi, ali da će još sve vidjeti. Na njegovim izložbama bude stvarno spektar ljudi, od petnaest do devedeset pet godina.

,, Vrlo zanimljiva je izložba, da kažem stav, jako malo je u Hrvatskoj umjetnosti i ljudi koji se istovremeno mogu baviti različitim stvarima: glazbom, slikom, videom, instalacijama. Kod Mladena se ništa ne može unaprijed predviđati, međutim ono što kod njega plijeni najviše, osim te realizacije je to jedno ,, podizanje na prste'' i jedan izlzak iz svakodnevnice i jednoličnosti.'', rekao nam je Ivan Šermet koji je i jedan od umjetnika i prijatelj Mladena Lovrića te je napisao nekoliko riječi o izložbi.

Kako bismo Vam što bolje dočarali rad jednog od autora ove izložbe, u pozivu na izložbu stoji, prema riječima Miroslava Pišonića : ,, Pred nama su djela umjetnika koji je opčinjen informacijama. On s jedne strane kroz vizualno, multimedijsko ispoljava unutarnja stanja i previranja, buku misli, kako svojih tako i onih svojstvenih gotovo svakom čovjeku danas, dok s druge strane permanentno propituje širi društvenopolitički kontekst. Te dvije strane nisu toliko različite koliko se na prvi pogled možda pretpostavlja. Nadopunjuju se, reći ću i da se podudaraju. Autor nas katkad u slojevitost svojih radova uvodi na suptilan način, a katkad zavodi „jasnoćom“ na prvi pogled, stoga budimo oprezni i ne nasjedajmo na njegove provokacije. Bilo da se radi o digitalnom ili klasičnom slikarskom pristupu, on kolažiranjem informacija iz novina o ljudima, stvarima i događajima i slojevima boja kreira metež i zamršenost, kaos pa i cageovsku ili možda još bolje fluksusovsku zbunjenost publike.

Ne mislim da je Mladen Lovrić ikada vjerovao da umjetnost, bez obzira na njezinu različitu dozu angažiranosti, izravno može promijeniti svijet. Posredstvom likovnih i inih elemenata on naprosto komentira svijet i vrijeme u kojem živi(mo), te na taj način ostavlja svoj trag. Hoće li te tragove dalje netko prepoznati, pratiti to ne ovisi o umjetniku. Bilo kako bilo pred nama su činjenice kao što je i sam autor činjenica i kao takve bespogovorno su zauzele svoje mjesto pod suncem. Svaki djelić formata, svaki materijal, svaki predmet (ready-made), svaki instrument, ton, zvuk, pokret  podjednako mu je (ne)bitan.

Mladen Lovrić sa sigurnošću progovara o nesigurnom svijetu.''

Voditeljca Gradskog muzeja Nova Gradiška, Marija Mihaljević, prva se obratila svim okupljenim i zainteresiranim građanima koji su sa velikim zanimanjem došli u muzej, a nakon što su svi uključeni u ovu izložbu rekli svoju uvodnu riječ i obratili se nazočnima, Miroslav Pišonić je izložbu otvorio.

Izložene multimedijalne radove autora Mladena Lovrića i Miroslava Pišonića možemo pogledati do kraja ovog mjeseca u prostorijama Gradskog muzeja i svi su dobrodošli jer j izložba stvarno nesvakidašnja i zanimljiva i u Novoj Gradiški je stvarno jedinstvena jer autor uvijek svaku svoju izložbu drugačije postavi.