Općina Cernik za nekoliko dana velikom i vrijednom izložbom obilježava 500 godina franjevaca

Ususret obilježavanju 500 godina franjevaca u Cerniku, razgovarali smo sa umjetnikom, kiparom Ivanom Jelančićem,

čiji radovi i sad stoje u hodnicima franjevačkog samostana u Cerniku i malo ,, prošli kroz hodnike cerničkog samostana'', podsjetili smo se izložbe slika i skulptura koja još kratko traje u cerničkom franjevačkom samostanu i najavili smo iznimno vrijednu izložbu slika koja će održati ondje za nekoliko dana.

 

U franjevačkom samostanu u Cerniku do kraja tjedna možemo pogledati izložbu slika i skulptura Kulmera, Bićanića, Jelančića, Kolundžića i Milića koja je izložena u hodniku samostana i otvoren za sve posjetitelje. Novogradiški kipar Ivan Jelančić: ,, To su radovi koji se već nalaze u samostanu, već sam i sam dao oko trideset pet svojih radova, ili će biti jednom u stalnoj postavi jer ima već preko 500 pikupljenih radova i to će biti jedna velika i vrijedna kulturna zbirka u našem Cerniku. Ove izložbe su u hodniku samostalne i one će vjerojatno biti jedna za drugom, u nekom kontinuitetu. ''

Izložba je postavljena povodom obilježavanja 500 godina općine Cernik, a inače je to izložba koja će predstavljati kulturno blago koje se već nalazi u samostanu ili će tek biti izloženi radovi još nekih umjetnika i svakako ju vrijdi otići vidjeti u franjevački samostan u Cerniku prvotna franjevačka drvena rezidencija bila je sagrađena potkraj 17. stoljeća, a zidanje današnjeg samostana počelo je 1728. godine. Drvena franjevačka rezidencija postojala je dok nisu izgrađeni južno i zapadno samostansko krilo. Tlocrtnu koncepciju samostana s unutarnjim dvorištem (klaustrom) čine tri šira krila, podijeljena na hodnike i nizove prostorija te četvrto uže sjeverno krilo uz crkvu, samo s hodnicima.

Temelji crkve Sv. Petra prvaka apostola postavljeni su 25. srpnja 1736., a gradnja je dovršena između 1743. i 1745. Riječ je o jednobrodnoj dvoranskoj građevini izduljenog tlocrta, s tri para plitkih bočnih kapela te s užim poligonalno zaključenim svetištem. Svetište je izvedeno oslikanim bačvastim svodom zasječenim šiljatim susvodnicama.

Osim već spomenutog o Cerniku, tj. Cerničkom franjevačkom samostanu, crkva posjeduje muzej, a u njezinom stalnom postavu nalaze se brojni arheološki ostaci s područja biblijskih zemalja, od prethistorije do turskog razdoblja, kao i predmeti vezani uz svakodnevni život tih krajeva. Izložba u svome postavu ima i niz izdanja Biblija, od replika najstarijih rukopisa na izvornim jezicima do primjeraka hrvatskih prijevoda biblijskog teksta, ali i iznimno vrijednu kulturno-povijesnu knjižnicu koja se ponosi s dvije iznimno rijetke inkunabule, ali i oko pet tisuća knjiga ne samo religijskog sadržaja nego i s područja umjetnosti, književnosti, medicine i prirodoznanstva.

,, Druga likovn izložba koja će biti povodom 500 godina franjevaca u Cerniku i glavni događaj i bit će izloženi radovi Kulmera, Maje, Duška i Tanje Malešević- Dolenčić koji su darovali 120 samostalnih radova i naš Josip Pintarić Puco, pokojni će biti predstavljen tamo sa svojim radovima. ''

Na pitanje kakva je to važnost što se tiče samog Cernika , turistička važnost novogradiški kipar Ivan Jelančić: ,, Od iznimne važnosti je ovo za općinu Cernik i da se pokrene u turističkom smjeru. U Cerniku se sad sklapaju prijateljske veze između općina Cernik i općine Selnica, Melaninijog grada i sada oko Božića ili Nove Godine umirovljenici iz Cernika će sklopiti prijateljstvo sa umirovljenicima iz Selnica.''

Naselje Cernik spominje se u povijesnim izvorima 1255. godine kao Chernik Campus-cernička ravnica ili polje, a prvi pisani dosad pronađeni dokument o Cerniku potječe iz 1363. godine. 1917. godine vlastelinstvo i dvorac kupuje Aleksandar grof Kulmer, otac poznatog hrvatskog akademskog slikara Ferdinanda Kulmera.

,, Cernik je itekako vrijedan pažnje i doista nudi bogatu turističku ponudu pa vas stoga pozivamo da pogledate izložbu svih umjetnika koja se nalazi u hodniku franjevačkog samostana, a isto tako pozivam Vas na izložbu slika koja će s održati u Cerniku 4. Listopada povodom Dana općine Cernik jer, siguran sam da nećete požaliti nego možete samo biti bogatiji z još jedan povijesni ,, biser našeg kraja'', Na kraju nam se obratio Ivan Jelančić.

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Suradnici

TZGNG logo

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner