SPOJ FIGURACIJE I APSTRAKCIJE U ACADEMIJI MODERNOJ

Vrata u svoja umjetnička djela  od 25. listopada do 9. studenog 2019. godine u Academiji Modernoj otvaraju dvije mlade umjetnice Bianka Garčević ,ujedno i "NG-Buntovnica", i Tea Bošnjaković.

 

Ovom prilikom radovi Tee i Bianke , koji su suprotni, izloženi su posve ravnopravno, na dva suprotna zida. Teina figuracija, ekspresija i sklonost ironiji s jedne strane i Biankina apstrakcija i minimalizam s druge strane. Tea nam je izložila svoje slike, a Bianka matrice linoreza.

 

ENERGIJA, INTUITIVNOST I SPONTANOST GLAVNE SU DODIRNE TOČKE OVIH SUPROTSTAVLJENIH DJELA 

Izložbu je predstavio Vanja Babić , kustos i likovni kritičar.

''Stavili smo djela ovih dvaju umjetnica u dijalog. Na Biankinom zidu izložena je grafika , koja je jako zanimljiva i za one koji ne znaju radi se o tehnici linoreza. S druge strane ,Tea je slikarica koja u predstavljenim radovima koristi ,kako bih ja to nazvao, siromašnu podlogu – lesonit ploče, ali upravo te ploče radovima daju  posebnu sirovost i energiju što također posjeduju i Biankini linorezi. Jedna dodirna točka je zapravo ta pozitivna sirovost koju sadrže i Biankina i Teina djela, a druga je ona koja je kod Tee odmah vidljiva ,a kod Bianke pomalo skrivena- to je intuitivnost i spontanost.'' –Vanja Babić

 

 

 

 

 APSTRAKCIJA JE ONO U ČEMU SAM SE PRONAŠLA

Bianka je svoj put ka umjetnosti započela upisom u Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu gdje upisuje i Likovnu akademiju. No, put do Akademije nije bio lak te je, kako Bianka kaže, upis na nju bila ''četvrta sreća''. Ističući kako se slikajući figuraciju gubila, neke boje je stavljala na potpuno nelogična mjesta, obuzimala ju je nervoza te da je okret ka minimalizmu bio uistinu ono što joj je trebalo

''Ne mogu reći da su te slike bile loše same po sebi, već su one u meni stvarale grč i nervozu i jednoga dana sam si samo rekla:'' Stani, čekaj, hajdemo napraviti nešto potpuno suprotno!'''', govori Bianka.

Počeci u minimalizmu bile su upravo matrice linoreza. Iz razgovora s Biankom doznajemo da je izložbu osmislio Biankin bivši mentor ,prof. Damir Sokić, a da je ideja šokirati publiku stavivši dva kontrasta u jedan prostor. 

''Nastavnički smjer je moj odabir i dobro je raditi u školi , samo nekako imam osjećaj da me ta škola može pojesti jer je kao mlin.'' ,također Bianka dodaje i kako nakon fakulteta prvo nastupa odmor, a onda se ponovno vraća ''u školu''.

 

UMJESTO LJUDSKIH FIGURA NALAZE SE KOSTURI KAO SIMBOL PROLAZNOSTI

Tea Bošnjaković  je izložbu obilježila svojim slikama ljudskih kostura. 

''Ljudski kosturi su drevni motiv koji u sebi sadrži geometrijske i organičke komponente.'' –dodaje Vanja Babić.

Svoj slikarski put Tea je, kao i Bianka , započela u Školi primijenjene umjetnosti u Zagrebu ,gdje također upisuje i Likovnu akademiju ,nastavnički odsjek - smjer slikarstvo. Nakon fakulteta se vidi kao profesorica likovne kulture u osnovnoj školi. 

''Moja serija radova se zove ''Prolaznost'' ,a glavni motiv su joj kosturi.''

Naime, ideja za Teinu seriju radova nastala je prije 3 godine.  

'' Sasvim slučajno naslikala sam jednu sliku po imenu ''Narcis'' i upravo ta slika je zapala za oko mojoj profesorici koja mi je savjetovala izradu čitave serije.'' –ističe Tea.

Za kraj, Vas pozivam da posjetite Academiju Modernu u Šenoinoj ulici 11 (dvorište) u Zagrebu u trajanju od 25.listopada do 09. studenog ,a Bianki i Tei želim puno uspjeha u budućem likovnom nastajanju!

NGB-001-2019-10-25

NGB-002-2019-10-25

NGB-007-2019-10-25

NGB-009-2019-10-25

NGB-010-2019-10-25

NGB-011-2019-10-25

NGB-012-2019-10-25

NGB-013-2019-10-25

NGB-014-2019-10-25

AEM banner

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner