Nagrađivana mlada pjesnikinja dolazi u GKNG predstaviti nam svoju knjigu

Ove godine u Novoj Gradiški uz obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige Gradskoj knjižnici Nova Gradiška svoju zbirku pjesama predstavljat će nam iznimno talentirana mlada književnica zanimljivog i nadasve primjetnog umjetničkog izričaja, Tina Čatlaić.

Tim smo povodom najprije malo s njom popričali ne bismo li Vas uveli u njen svijet i čuli nešto više o njoj i njenim uspjesima koje je dosad ostvarila:

 

NGB: Najprije nam se predstavi, tko je Tina Čatlaić?

Rođena sam 26. kolovoza 2000. u Čakovcu. Majka mi je Međimurka, a otac Milan rodom je iz Nove Gradiške pa često dolazim ovamo za vrijeme praznika. Odrasla sam u Čakovcu gdje sam pohađala Gimnaziju Josipa Slavenskog. Ove sam godine upisala Filozofski fakultet u Zagrebu, smjer anglistika i kroatistika. Osim pisanjem poezije bavim se novinarstvom, bila sam jedno vrijeme glavna urednica portala Udruge srednjoškolaca Hrvatske, a trenutno pišem za kulturni portal Ziher.hr i za čakovečki klub Prostor. Tijekom osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja triput sam bila državna prvakinja i triput državna viceprvakinja u poznavanju hrvatskog jezika. Također sam četiri puta sudjelovala na državnoj smotri LiDraNo s literarnim i novinarskim radovima. Pet sam godina bila aktivna članica Dramskog studija Dada čakovečke Kazališne družine Pinklec i glumila u nagrađivanim Dadinim predstavama s kojima smo sudjelovali na prekrasnim kazališnim festivalima u raznim gradovima Hrvatske, Slovenije, BiH, Srbije i Crne Gore. Zanima me sve što je povezano s umjetnošću, jezicima i društvenim znanostima, obožavam film i medijsku kulturu, kazalište, slikarstvo, modu itd.

NGB: Kad si počela pisati i zbog čega baš poezija?

Roditelji su me odmalena poticali u umjetničkom smjeru, moja je majka profesorica hrvatskog jezika i obožava književnost pa je tu ljubav prenijela i na mene. Moj ujak i moja sestrična, Vladimir Meglić i Monika Meglić, akademski su slikari i profesori u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, stoga je i njihovo stvaralaštvo imalo utjecaja na mene i moj interes za društveno-umjetničko područje. U nižim razredima osnovne škole počela sam pisati, i to isprva većinom prozne radove za koje sam dobila nagrade na nekim literarnim natječajima. Kad sam bila sedmi razred, počela sam pisati puno više poezije jer sam bila inspirirana tekstovima glazbenih pjesama raznih izvođača koje sam tada često slušala (npr. Joy Division, Velvet Underground, The Brian Jonestown Massacre, Lana Del Rey, Crystal Castles itd.). U to smo vrijeme radili na jednoj novoj Dadinoj predstavi (ZOO!) i voditelj Studija, Davor Dokleja, odlučio je uvrstiti neke moje pjesme u tekst predstave. Dobila sam jedinstvenu priliku recitirati vlastitu poeziju koja se odlično uklopila u ugođaj i to me jako ohrabrilo i potaklo da i dalje stvaram.

NGB: Kako je publika prihvatila tvoje pjesništvo?

S obzirom da smo s predstavom ZOO! gostovali na raznim lokacijama, u početku sam najviše „povratnih informacija“ dobila od publike koja je posjetila predstavu. Primijetila sam da se moja poezija osobito svidjela mladim ljudima u nekim većim gradovima gdje smo nastupali, poput Zagreba, Beograda ili Sarajeva. I sada, nakon što su objavljene dvije zbirke mojih pjesama, nerijetko čujem pozitivne komentare svojih vršnjaka, ali i starijih generacija. Ponosno mogu reći da mi se s riječima pohvale javio i naš veliki pisac Kristian Novak. Osobito me raduje što sam zahvaljujući pozitivnim reakcijama publike uspjela spojiti pisanje poezije s javnim nastupom pa sam tako dvaput sudjelovala u kolektivnom performansu Noć mračnog cirkusa u klubu Prostor u Čakovcu i klubu Močvara u Zagrebu – recitirala sam svoje stihove. Trenutno vježbam za glazbeno-poetski performans u suradnji sa sjajnim čakovečkim bendom Zagušljivi dim, nastupat ćemo 2. studenog u Čakovcu: kombinirali smo recitaciju moje poezije i njihovu mističnu glazbu u originalnu cjelinu.

NGB: Tko je sve zaslužan za objavljivanje knjige?

U srednjoj školi ogromnu su mi podršku pružali prof. Ivan Pranjić, voditelj fakultativne nastave Književna radionica, i moja razrednica i profesorica hrvatskog jezika Mirjana Vidović. Prof. Pranjić od prvog me razreda nagovarao da objedinim radove u zbirku i pošaljem na natječaj. Pa sam tako na proljeće 2018., u trećem razredu srednje škole, poslala zbirku pod naslovom Gušenje polikromije na natječaj čakovečke Biblioteke Insula i odabrana kao jedna od troje autora čije će se knjige tiskati te godine. Drugu sam zbirku, Muzej lomova, početkom ove godine poslala na natječaj za Nagradu Milivoj Cvetnić koji raspisuje Društvo prijatelja knjige Milivoj Cvetnić iz Hrvatske Kostajnice. Riječ je o natječaju za autore iz cijele Hrvatske. Muzej lomova proglašen je najboljom zbirkom i prije nekoliko dana izašao je iz tiska, a službena promocija održat će se u ožujku 2020.

NGB: Dobitnica si nagrade Oskar znanja, možeš li nam reći nešto više o toj nagradi i kako si zapravo došla do toga?

Oskar znanja nagrada je koja se dodjeljuje državnim prvacima i učenicima koji su osvojili prva 3 mjesta na međunarodnim natjecanjima. Dobila sam ju triput, za prvo mjesto na državnoj razini Natjecanja iz hrvatskog jezika u sedmom razredu osnovne škole te drugom i četvrtom razredu srednje škole. Krajem četvrtog razreda imala sam čast održati govor na dodjeli Oskara znanja na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu uime nagrađenih učenika.

NGB: Što ta nagrada predstavlja za tebe?

Lijepo je vidjeti da se nečiji trud prepoznaje i nagrađuje. Tri Oskara znanja stoje na mojoj polici i podsjećaju me na natjecanja, na mukotrpan rad koji se isplatio, na lijepe trenutke s mentoricom (profesoricom Vidović) i razna sklopljena poznanstva.

NGB: Čeka te promocija knjige u Novoj Gradiški u Mjesecu hrvatske knjige, kakva su tvoja očekivanja?

Veselim se predstaviti svoje stvaralaštvo Novogradiščanima, nadam se da će im biti zanimljivo. Ipak je ovo grad iz kojeg djelomice vučem korijene!

NGB: I za kraj, kako možemo nabaviti tvoju knjigu?

Knjiga je dostupna u vašoj gradskoj knjižnici, u čakovečkoj knjižnici i u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. A možete se obratiti i meni osobno ako ste zainteresirani za kupnju primjerka.

AEM banner

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner