Peta „Noć kazališta“ u Novoj Gradiški

I Nova Gradiška se petu godinu za redom pridružila nacionalnoj manifestaciji „Noć kazališta“ i jedan je od 50 gradova u kojima je održana 16. studenoga i to u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta „Matija Antun Relković“.

Pokretač i organizator manifestacije Noć kazališta, koja se održava već 11 godina, je Narodno sveučilište Dubrava.

U manifestaciju se iz godine u godinu uključuje sve više malih sredina, a interes je počela pokazivati i hrvatska dijaspora, bilo sa svojim predstavama, bilo s našim predstavama u njihovim sredinama što pokazuje da je Hrvatska u tom projektu i organizaciji velika i da može funkcionirati i izvan naših granica.

 

Od ove je godine novost Noći kazališta dvoipolgodišnji europski projekt segmentacije kazališne publike pod nazivom 'Audience Segmentation System in European Theatres', koji Narodno sveučilište Dubrava provodi u suradnji s nacionalnim koordinatorima iz Češke, Bugarske i Austrije, te s partnerima iz Finske i Velike Britanije.

Ovogodišnju „Noć kazališta“ u Novoj su Gradiški otvorili mladi čitanjem naših pjesničkih velikana Antuna Branka Šimića (Opomena) i Tina Ujevića (Pobratimstvo lica u svemiru), a potom su naši novogradiški pjesnici Andrej Đeraj i Marta Žakić nastavili i s interpretacijom vlastitih stihova.

Andrej Đeraj, student je prve godine socijalnoga rada, mladi pjesnik koji iza sebe ima i brojna Priznanja i Nagrade, a i književna je javnost već upoznata s njegovim zrelim poetskim radovima.

Spomenut ćemo samo neke Andrejeve uspješnice.

Krajem ove godine izlazi Zbornik Društva književnika Hrvatske - Antologija moderne hrvatske poezije, treće izdanje i u njoj će se naći i djelo Andreja Đeraja.

A na 30. Pjesničkim susretima u Drenovcima, na Središnjem književnom sijelu, jedan od laureata bio je ove godine i naš Andrej.

Najboljim rukopisnim prvijencem naslovljenim „Reinkarnacija uspomena“ osvojio je 1. nagradu - prvi autorski ugovor o tiskanju zbirke pjesama koja će biti predstavljena na 31. Pjesničkim susretima 2020. Inače Pjesnički susreti u Drenovcima, uz Goranovo proljeće, najstarija su pjesnička manifestacija u Hrvatskoj.

U tijeku je rad na pripremi Andrejeve prve Zbirke pjesmama, koja izlazi na svjetlo dana u proljeće slijedeće godine. Prva će promocija biti u Drenovcima na 31. Pjesničkim susretima, a potom u Novoj Gradiški.

Marta Žakić, učenica je drugoga razreda novogradiške Gimnazije, a poeziju piše odmalena. Naime, već je u drugom osnovne bila u malim literatima.

– Poezija je najbolji način za izražavanje osjećaja iako se često ljudi distanciraju od nje jer im je najčešće nerazumljiva. I zato sam svoje prijatelje nastojala potaći da upravo ono što ne razumiju pročitaju više puta kako bi ju shvatili- rekla nam je, među ostalim Marta.

I u Gimnaziji je postigla visoke rezultate pišući poeziju, a to je sudjelovanje na državnom Lidranu. – Iako ne namjeravam studirati književnost, uvijek ću ostati u književnim vodama- dodala nam je u razgovoru.

Okupljenima je dobrodošlicu poželjela prof. Danijela Juranović, ravnateljica Učilišta „Relković“ i upoznala sa sadržajima ovogodišnje novogradiške „Noći kazališta“.

Uživanje u poeziji mladih pjesnika posjetitelji su nadopunili i razgledanjem izložbe mladog splitskog umjetnika, magistra slikarstva Andre Banovca postavljene u galerijskom prostoru Učilišta do kraja studenoga, a potom se uputili i na kazališnu predstavu „Nora-trenutak pobune“ u izvedbi teatra „Tragači“ i Centra KNAP.

Predstava se odvija po principu „kazališta u kazalištu“, prateći proces proba na predstavi Nora – kuća lutaka prema originalnom dramskom djelu Henrika Ibsena. Na probama sudjeluju mladi redatelj Dražen s vrlo nadobudnim konceptom, mlada glumica Orhideja koja je tek primljena u ansambl kazališta, i njezin stariji kolega Hrvoje, dugogodišnji član ansambla, koji igra Norinog muža Torvalda.

Dok Orhideja pokorno sluša redatelja, stariji i iskusni Hrvoje pokušava ga usmjeriti da svoj rad s glumcima temelji na međusobnoj iskrenosti i povjerenju. Situacije se izmjenjuju, od komičnih do napetih, a razgovori iz laganih pošalica prelaze u oštre svađe. Odnos Torvalda i Nore Helmer postaje preslika odnosa redatelja i glumaca – glumci ne razumiju redatelja, a redatelj ne čuje glumce – te je pitanje hoće li se on popraviti ili će netko od njih izaći iz predstave.

Uz to što nas podsjeća na radnju Ibsenove „Nore“, ova predstava nam prikazuje tijek kazališnih proba te postavlja važna pitanja o mjestu Nore, Ibsena i kazališta u današnjem svijetu.

Tekst za predstavu priredila je Jelena Hadži-Manev, režiju potpisuje Frana Marija Vranković, a igrali su izvrsni Zijad Gračić, Jelena Hadži-Manev, Mladen Kovačić.

Organizatori „Noći kazališta“ su osobito ponosni na to što se svake godine manifestaciji priključuju nova, manja mjesta, a ove je godine bilo pet novih lokacija – grad Drniš, općine Mače i Viljevo, Vrbovec, te općina Dragalić.

DSCN8365

DSCN8366

DSCN8367

DSCN8368

DSCN8369

DSCN8372

DSCN8375

DSCN8376

DSCN8377

DSCN8378

DSCN8379

DSCN8381

DSCN8382


AEM banner

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner