Predstavljena knjiga „Biseri uma“

Udruga hrvatskih aforista i humorista (UHAH) 27. studenog 2019. godine u velikoj dvorani Hrvatskog novinarskog društva održala je promociju knjige skupine autora na čelu s Tomislavom Supekom  "Biseri uma – zbornik aforizama članova Udruge".

Knjigu su predstavljali Zlatko Garvanović – predsjednik Udruge, Ivo Mijo Andrić – glavni urednik, Jandre Drmić, Dražen Jergović, Tomislav Supek i Miroslav Vukmanić – tajnik Udruge pred punom dvoranom, a mogli smo čuti neke izdvojene aforizme svakog od šezdeset i dva zastupljena aforista.

Netom prije samog početka predstavljanja knjige razgovarali smo sa gospodinom Tomislavom Supekom, potpredsjednikom Udruge hrvatskih aforista i humorista (UHAH) iz Zagreba.

NGB: Ovdje se nalazimo zbog predstavljanja knjige...

Da, mi smo udruga osnovana na osnivačkoj skupštini 2017. godine, a već sljedeće godine smo napravili prvi zbornik Zlatni rez. To je bila knjiga članova udruge, njih dvadeset četvoro kojih je osnovalo Udrugu hrvatskih aforista i humorista, a sad predstavljamo knjigu Biseri uma u kojoj se nalaze aforizmi šezdeset i dva sudionika iz cijele Hrvatske i nešto malo iz inozemstva. Ovo će biti godišnja manifestacija i svake ćemo godine predstaviti jedan zbornik.

NGB: Koliko je bilo teško okupiti sve te ljude?

Pa dosta, ali ima nas više koji smo u redakciji i svaki član redakcije je dobio svoje zaduženje kod prikupljanja aforizama, srećom su svi ispunili ta svoja zaduženja.

NGB: Koliko ti zbornici znače i jesu li aforizmi prepoznati kao književna forma u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj ima nas koji se pisanjem aforizama bavimo već oko šezdeset godina, ali je sve to još dosta slabo u Hrvatskoj. Mi se još, kao društvo, ne možemo nositi s tim kao neki puno bolji aforisti u Srbiji ili Bosni i Hercegovini koji imaju već dugogodišnju tradiciju, Sa Udrugom hrvatskih aforista i humorista smo već napravili veliki pomak, a dokaz su ova šezdeset i dva aforista koji su se javili, a imamo dosta strogu selekciju i od svakoga smo uzimali po dvadeset aforizama koji su u ovoj knjizi.

NGB: Koliko to znači za vas kao Udrugu?

Znači puno, međutim kada se javljamo na natječaje, Grad Zagreb rad naše Udruge baš i ne prepoznaje. Ministarstvo kulture ima isto svoje klišee kod otkupa knjiga pa smo tu još na početku.

Podsjetimo, aforizam je kratak oblik jednostavne i duhovito izrečene tvrdnje ili sažete misli, sa svojstvima paradoksa, a zapravo skoro uvijek ocrtava problematiku društva. Na ovom predstavljanju knjige Biseri uma ukazali su na probleme s kojima se Udruga hrvatskih aforista i humorista susreće, a to su prvenstveno mali odaziv medija na pozive Udruge i mala zainteresiranost javnosti prvenstveno za aforizam, zatim i za nedostatak mladih ljudi, mladih aforista. Mogli smo tako čuti o časopisu Potepuh, prvom časopisu aforizama u Hrvatskoj i jedinom časopisu koji izlazi godinama bez prekida, a čiji je idejni začetnik i glavni urednik Dragutin Lončar. Časopis (https://potepuh.webs.com) se objavljuje redovito kao polugodišnjak, uoči Fašnika i Martinja, a na kioscima Tiska se može pronaći tek u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. U zbornik i udrugu je uključeno svega deset žena, zasad, a sam procvat širenja aforizama među čitateljima i veće zanimanje, počelo je pokretanjem web stranice Udruge (https://uhah.hr) i facebook stranice koje uređuje i vodi član UHAH-a, Dražen Jergović te se na taj način aforizam brže širi, posebice među mlađima. Kako god bilo i što god mislili o ovakvom načinu izražavanja, moramo spomenuti kako je društvo oduvijek bilo ,, prošarano'' humorom i smijehom i mislimo kako humor nikada neće nestati iz čovjekove osobnosti, a tome pridonosi ova Udruga hrvatskih aforista i humorista koja uvijek prikuplja nove članove. Posebice će sve navedeno doći do izražaja početkom prosinca izlaskom prvog broja magazina „Uh!Aha“ u elektronskom obliku, kojeg također uređuje Jergović, pa pozivaju sve duhovite kreativce da im se pridruže i šalju svoje umotvorine.

 

Dodijeljena je nagrada za aforističnu knjigu godine, a nagradu je dobio Jandre Drmić za knjigu ,, Skeptička jama''.

Odaziv na predstavljanje knjige bio je stvarno velik, a cijeli susret protekao je uz puno smijeha jer su se čitala po dva aforizma svakog člana, a kako je spomenuto na samom početku: ,,Aforizam je magnetna rezonanca koja ukazuje na sve anomalije pojedinca i društva. Humor, aforizam i satira su važni za svakog čovjeka jer čitajući i slušajući ih olakšavaju život u svakodnevnici i ostajemo u prvim redovima borbe protiv gluposti, indiciranih laži i korupcije.''

76730690-2471920839523130-8998495198572969984-o

78277997-287686258780017-7202912467540770816-n

P1010001

P1010005

P1010007

P1010010

P1010012

P1010022

P1010024

P1010041

P1010049

P1010050

P1010051

P1010055

AEM banner

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner