Razgovarali smo sa... Antoniom Budano

Jesmo li spremni Tirkizno proći kroz Riznicu skupocjenih trenutaka?

Da, ovo su dvije samostalne zbirke poezije osječke pjesnikinje Antonie Budano, a tim povodom smo za portal NG- Buntovnici malo porazgovarali sa autoricom, a razgovor donosimo u nastavku: NGB: Kad i kako je krenulo tvoje pjesništvo?

Pišem od rane mladosti i kako sam sazrijevala, tako je i moja poezija bila snažnija i prepoznatljiva stila.

NGB: Koliko dugo ti je trebalo da napišeš prvu, a koliko dugo da napišeš drugu zbirku pjesama?

Teško mi je točno reći koliko mi je vremenski trebalo za prvu, a koliko za drugu knjigu. Naime Riznica skupocijenih trenutaka je presjek nekog mog djevojačkog stvaralaštva i pjesme koje su pisane u mojoj ranoj mladosti koje sam doradila. Uvrstila sam uz pjesme iz jednog perioda u kojem sam se ponovo intenzivno posvetila pisanju. Dogodio se jedan nemili događaj i tada je nastala pjesma Dah i sebi sam rekla da imam materijal za knjigu i da ću istupiti u javnost sa svojim pjesmama i odlučila sam ozbiljno sve posložiti i krenuti u realizaciju. Tako sam počela raditi na stvaranju prve knjige, a nemili događaj se, hvala Bogu, završio happy endom.

NGB: U čemu nalaziš inspiraciju i tko su ti pjesnički uzori?

Inspiraciju jednostavno nalazim u ljubavi i ona je pokretač svega, u majčinstvu, partnerstvu, u prirodi, a uzora imam mnogo, evo samo ću neke nabrojiti: Vesna Parun, Desanka Maksimović, Tin Ujević, Dobriša Cesarić, Arsen Dedić, Neruda, Simonov , Prevert, Lorca, Petrarca i mogla bih tako nabrajati. Zaista ima divnih pjesnika koji su ostavili snažan utisak na mene, kao djevojčica sam još skupljala najljepše ljubavne pjesme, pisala ih u bilježnicu i tako...

NGB: Kakve su reakcije čitatelja na tvoju zbirku erotskih pjesama s kršćanskom tematikom? Je li to uopće spojivo u našem društvu koje je pomalo konzervativno...?

Jest, da. Moja poezija je vrlo sentimentalna. Čak je i moja druga knjiga Tirkizno od strane kritičara kategorizirana u ljubavno- erotsku poeziju. Što reći, nije li čovjek spoj duše i tijela?! Ljubav prožima cijelo biće, ona svom svojom puninom svijetli i nerazdjeljiva je na komadiće, ona jest satkana od atoma. A sada bih stala, definirati ljubav ne bih željela, ona se jednostavno živi i osjeća. Knjiga Tirkizno sastoji se od šest tematskih cjelina i ti ciklusi su nazvani po kršćansko-liturgijskim kategorijama (Svanuće, Spasenje, Naviještanje, Proročanstvo, Vrelo, Iscjeljenje). 

NGB:Osim pjesničkog izričaja, ti si i glumica, znači prava umjetnica. Što više voliš raditi od toga i postoji li još neki kreativni izričaj gdje se pronalaziš?

Uh, ovo je nekakva kriva informacija jer nisam glumica. Bilo bi suviše pretenciziozno nazivati se tako, ali sam odigrala jedan dječji igrokaz sa jednim pokojnim kolegom koji je inače pjesnik, književnik, dramaturg, režiser tako da je on bio pokretač udruge FRIKK, a FRIKK je skraćenica za film, radio, kazalište i književnost. Robert   Roklicer pokušao je okupiti amatere i profesionalce u svim tim umjetnostima i kao pjesnikinja sam bila članica FRIKKa, a on je u meni prepoznao nekakvu ,,skriveni talent'', kako je on to rekao i odlučio mi dodijeliti jednu značajnu ulogu, glavni lik u filmu čiju režiju, to jest scenarij, on potpisuje. Na žalost taj plan se nije realizirao, Robert je preminuo i sve vezano uz taj projekt, ali ostaje mi lijepa uspomena, zajednički s njim u tom igrokazu smo uveseljavali djecu u osječkoj bolnici, virovitičkoj bolnici, osnovnoškolsku djecu, vrtićku djecu, ali još jednom napominjem da nisam glumica. Imam jako puno prijatelja glumaca i divim se njihovoj svestranosti, ali sebe ne mogu staviti u tu kategoriju.

NGB: Kakvi su ti planovi dalje i gdje se tvoje knjige mogu nabaviti?

Na mojim promocijama se knjige mogu nabaviti, ima ih u ponekim knjižnicama, a nakladnik radi na plasiranju u knjižare. U kojima ih za sada ima, ne znam. Planiram još izdati još dvije slikovnice za djecu mlađeg uzrasta i do proljeća imam u planu izdati još jednu knjigu za djecu malo starijeg uzrasta. Na tim dječjim knjigama ilustrator je Nikola Faller, akademski kipar i umjetnički voditelj Udruge za poticanje umjetničke svijesti u društvu ,, Slama'' iz Osijeka.

AEM banner

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Suradnici

TZGNG logo

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner