Pestipeto- hip- hoper koji galopirajući osvaja scenu

Ako ste upoznati sa zadarskom hip- hop scenom barem malo, onda ste morali čuti i za ime Pestipeto.

Razgovarali smo s njim o njegovom albumu koji je snimljen prije nešto više od dvije godine, o projektu koji sprema za koji mjesec, o tome tko su mu glazbeni uzori. Objasnio nam je i kako je nastalo njegovo ime... PESTIPETO:

 

 

NGB: Za početak nam reci što znači Pestipeto i kako je nastalo to ime?

Odmah da kažem kako mi se svidja ime portala. Ja sam Stipe Ivković – Pestipeto iz Zadra. Ime je nastalo samo od sebe. Svi me zovu Pesti već godinama što je u principu dio svakodnevice. I ono kako sam nekad radio sve i svašta, imao more imena od kojih je i bilo Pesti Beshteeya. Onda sam nakon nekog perioda okrenu ploču i svidilo mi se to „pestipeto“ jer od milja je bila i zezancija kao „ Alo Stipeto, di si..“ itd. Ako ćemo malo dublje zakomplicirat možemo reći i ovako: sad kad znamo za ime Pesti ; tu je 5(kao pet) – 5 elementa prirode + savršena cjelina u jednom što je slovo O – simbol kao kruga.

NGB: Koliko dugo se već krećeš u hip- hop krugovima ?

Uf, jako dugo, praktički sam počeo od 6. razreda osnovne škole. Imam more demo-šporkih snimaka, a o nerealiziranim stvarima i projektima u razdoblju 2006. do 2010. da i ne govorim. Bilo je malo zeznuto u početku, tu u Zadru. Niti studija, niti bilo čega, ali, ono, rokali smo, tu mislim i na ekipu koja je bila tad sa mnom, pa i dan danas je.

NGB: Predstavi nam malo svoj album Princ rebelion...

Princ Rebelion je album neke unutarnje tematike i filozofije trenutka u životu da tako kažem. U najgrubljem nekom prijevodu to je Zdrav Bunt ili Princ Bunta. Za naziv me inspirirao Rzin album „ The Birth Of Prince“ di mi je ta spika, ta riječ ,,Princ'' nekako tamo moćna, a album znam gotovo napamet. I paralelno sam vrtio prva četiri albuma od Public Enemy. I ono te dvije struje su oformile Princa Rebeliona kao ime i ja sam tad gotovo sam bacao van ono što sam u tom trenutku osjećao i što sam osjećao da moram reći za sebe i da sam dužan samo sebi. Čak se nakon toga uopće nisam poslije ni mislio baviti više sa rapom. No, eto, Sunce nema razloga za što sja tako i ja očito što se tiče hiphopa. To moram raditi bez obzira na sve, zbog sebe. Na albumu ima 9 pjesama + jedan Intro , i jedan outro što sam uzeo sa svog live nastupa Rap poezije u Zadru iz 2014. godine. Jedan fora malo nabrijani text što mi je nekako bio simpa. Beatove sam radio sve ja, tekstove također. Sve je snimano i mixano i masterizirano u Red Records Studiu kod Kruna Macole Licitara u Zagrebu. Na tome sam puno zahvalan. Cover je radio moj Zadranin Jbn Igrach. A na dvije pisme gostuje AI (Antonija Gračak) kao prateći vokal ili sample vokal što mi je premoćno. Hvala Krunu i na tome.

 

NGB: Taj album Princ rebelion je izašao prije dvije i pol godine, kakve su reakcije publike na njega?

Album je gotovo prošao bez nekih rekacija jer ja sam totalno stopostotni Dalmatinac što se tiče promoviranja itd, itd. Moj najveći impuls je uvik bio roknuti stvar da sam zadovoljan. Da čujem što misle ljudi koje poštujem u muzici i onda sam sretan J. Znači, promocija nula i rekacija nula, jer publike i nije bilo. Zato kako sam „ogladnio“ ponovo i odlučio sam se sam pozabaviti s time jer smatram da album ima „dušu“ i moćne poruke koje na neki način i govorim sam sebi, možda i tebi (vama) .

NGB: Osim što si hip- hop izvođač i beatmaker si, što više voliš raditi?

Definitivno to je repanje i rokanje versova. Jer to ide ko' mlaz vode vatrogasca kad gasi požar kod mene, haha. Odmah dvi-tri stepenice su i beatovi koje radim na sirovo doma, usklađujem glasnoće itd. Onda sve to obradi i ,,rokne'' Kruno Macola iz Red Records Studia u Zagrebu.

NGB: Gdje se tvoj rad i tvoje pjesme mogu čuti?

Možete me čuti na mom Youtube kanalu :

– tu je ujedno i link za download albuma „Princ Rebelion“ i kompletan album na popisu za reprodukciju. I možete me pratiti i čuti na Facebook stranici „Pestipeto“ (koju sam nedavno pokrenuo) - https://www.facebook.com/pestipetozadar/?ref=aymt_homepage_panel&eid=ARDYQliipuQgnW6UEDfTqG8Rtt_W6vUNs8qt3kzYobA-MQIT2dPij_iNJIrvD_7t0y10Ck6rnwSJRIZn

NGB: Koji su ti glazbeni uzori i zbog čega?

Pa nekog baš, baš glazbenog uzora i nemam. Ono da baš želim biti ko' netko ili slično. No svakako, mogu reći koji su to izvođači koji me konstantno ,,dižu'' i čiji rad me motivira. To je definitivno nezaobilazni RZA iz Wu Tang Clana, naravno, Wu Tang Clan, ali RZA mi je no.1 upravo zbog toga jer to mi je tip muzike i rap koji te uči, daje ti „food for thought“, kako bi se reklo. I ,brate, ima uvik neku cool dozu opaljenosti što mi je ludilo. Tu je pokojni Guru iz GangStarra (R.I.P.) ; tog čovika slušam doslovno uvik . Ono, lik nikad ne dosadi i svaka njegova riječ je planina. Tu je bio prije i Cypress Hill, itd., a još da napomenem tu je i nezaobilazna Njemačka scena i Bushido i njegov rad za koji bi trebali izdvojiti možda poseban intervju da stignem sve reći o tome. Ukratko, bez obzira na ono što se danas događa s njim, Bushido je KING.

 

NGB: Trenutno radiš na svom novom albumu koji bi uskoro mogao biti na tržištu, pa reci nam koju riječ o tom albumu i kad ga možemo očekivati?

Hehe, „tržište“ je jedino interent . Tu je dostupno sve i naravno tu će biti dostupno sve sada kad napravim dobar slalom snimanja stvari. U planu je novi projekt, ali samo ću bacati stvari van i onda na kraju spojiti to sve u jednu cjelinu i bit će album „Znanje od mesa&krvi“.

NGB: Gdje se vidiš za pet godina što se tiče karijere?

Vidim se ovdje i sada (hahahah) , jednostavno isto di se vidim i za 50 godina, u svom filmu i rokam ono što mi dođe da razjasnim neke stvari i tak'.

Na Unitas WebRadiju možete čuti pjesme Pestipeta u redovnom programu.

AEM banner

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Suradnici

TZGNG logo

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner