Nešto jednostavno

Na zapadu ništa novo

Tijekom sezone američkog nogometa 2016. godine Colin Kaepernick počinje klečati dok se izvodi himna.

Čitavu sezonu kleči i prikuplja suigrače, igrače drugih ekipa da i oni kleknu kako bi ukazali na rastuće socijalne probleme, policijsku brutalnost i rasne nejednakosti u SAD-u.

Opširnije: Na...

Sarajevski Marlboro

„Cigareta koju su stručnjaci Philip Morrisa prilagodili ukusu bosanskih pušača, nakon što su, kažu, kao i u drugim slučajevima, proučili karakteristike lokalnih kuhinja. Suradnici Philipa Morrisa bili su iznimno zadovoljni svojim sarajevskim proizvodom, i smatrali su da je njegov duhan, jedan od boljih blend duhana uopće.“

Citirani uvod predstavlja fusnotu u jednoj od 30 kratkih priča zbirke nazvane upravo po sarajevskoj verziji popularnog duhanskog proizvoda.

Opširnije: ...

Ne mogu disati

Foto Izvor: Mashable ME

Ubojstvo Georgea Floyda dignulo je svijet na noge.

Opširnije: Ne mogu...

Svjetski dan socijalne pravde

20. veljače osim godišnjice rođenja predvodnika i ikone generacije i njezinog bunta, Kurta Cobaina, obilježava se i Svjetski dan socijalne pravde.

Ovogodišnje „slavlje“ jest 13 po redu, a sam dan je utemeljen odlukom Ujedinjenih naroda 2007. godine.

Opširnije: Svjetski...

Migracije, proza, dramska umjetnost i pokušaj književnog osvrta

Potaknutom trenutnom situacijom i viškom slobodnog vremena odlučio sam se napokon baciti u koštac s romanom koji mi već jako dugo stoji na „za pročitati“ listi, a to je Novakova uspješnica „Ciganin, ali najljepši“.

Foto:HNK

Iako je djelo izašlo prije 3 godine, nikada nije kasno za osvrnuti se na isto, a ujedno možda nekoga potakne da pogleda istoimenu predstavu u adaptaciji zagrebačkog HNK-a(što dosta govori o kvaliteti samog djela).

Opširnije: ...

Demokracija-mit ili?

Potaknut izborima u Tiringiju.

Njemačkoj pokrajini s preko 2 milijuna stanovnika, gdje je došlo do koaliranja liberalne FDP s ekstremno desnim(u krugovima Njemačke nazivani zaista i nacističkom strankom) AFD-om radi fotelje ministra-predsjednika u ovoj zelenoj pokrajini.

Opširnije: ...