Izdvojen Glas - OCD ili „Stvaramo nova poznanstva“

Pišite, fotkajte i snimajte s nama

Radionica „Pišite, fotkajte i snimajte s nama“

Radionicom „Pišite, fotkajte i snimajte s nama“ održanom  6. kolovoza nastavljena je ova dugogodišnja vrijedna manifestacija. Zahvaljujemo Gradskoj knjižnici, svim njezinim djelatnicima, što su Građanskoj inicijativi „NG-Buntovnici“ i  UNITAS WebRadiju NOVA GRADIŠKA omogućili održavanje novinarske radionice koja je financirana u sklopu projekta „Pravo mladih na javnost“ od strane Hrvatske elektroprivrede d.d..

 Djeca su pisala, fotkala, snimala, crtala-izrazila se na način koji njima odgovara, a pronašli su i zanimljive sugovornike. Njihove radove ćemo objaviti i na portalu www.ngbuntovnici.hr, a tonske priloge djece koja su snimila prve intervjue emitirat ćemo u mjesečnoj emisiji „Mladi i mediji“  od 18 sati, koju ostvarujemo zahvaljujući donaciji HEP-a.

Domaćin i današnje radionice bila je prof. Biljana Dakić, v.d. ravnateljice Gradske knjižnice, a suradnice Sanja Šimić,prof. i dipl. sociologinja, Sandra Hruban, dipl. knjižničarka u novogradiškoj Gimnaziji te Snježana Jureković, dipl. knjižničarka u OŠ „I.G. Kovačića“ Staro Petrovo Selo. Svakako napominjemo kako u radionicama sudjeluju osnovnoškolci nižih i viših razreda, a bude i djece predškolskog uzrasta.

Evo novinarskog priloga o  Ljetu u knjižnici“:PIŠITE,FOTKAJTE I SNIMAJTE S NAMA

RADIONICA U GRADSKOJ KNJIŽNICI NOVA GRADIŠKA

Dana 6.8.2014.u Gradskoj knjižnici Nova Gradiška  održana je radionica pod naslovom „Pišite, fotkajte i snimajte s nama. “ Voditelji radionice bili  su Ivanka Herceg i Momir Divjak, novinari UNITAS WEB RADIJA NG.

Sudionici radionice su crtali, pisali, fotkali, snimali i intervjuirali. Većina njih u radionicama „Ljeta u knjižnici“ sudjeluju svake godine.

Od mnogo djece čuli smo da vole dolaziti na radionice u knjižnicu,zato jer su zabavne, poučne i vesele.

Ja i moja prijateljica Roberta također dolazimo na radionice u knjižnici već dosta godina,mnogo smo toga naučile,upoznale nove prijatelje i lijepo se zabavile. 

Zahvaljujući Gadskoj kižnici ni ovo ljeto nam nije bilo dosadno. smiley

Roberta Pintarić i Nina Makovičić


Kako je Stjepan Svilić doživio opasnost od poplave:

Šumetlica

Otišli smo iza kuće u voćnjak i vidjeli kako se potok dignuo. Bio je skoro visok kao zemlja. Bojali smo se da ne odnese životinje kod bake. Svi su nam došli pomoći. Postavili su vreće i  zaustavili vodu. Sve je prestalo i sve je bilo opet kako treba.

                                                                                              Stjepan Svilić


Ena Mihaljević i Mateo Dautović jako vole glumiti, a tekstove sami osmišljavaju. Već su prezentirali svoje uratke na „Ljetu u knjižnici“, a na novinarskoj radionici pisali su upravo o glumi i glumcima:

Gluma

Gluma, za mene je sve. Volim glumiti uloge, uživim se u nju, mislim da „sam taj lik“ i odradim to kako treba. Išla sam na školska, županijska, pa čak i na državna natjecanja u glumi i time se jako ponosim! Moja najdraža uloga bila je „Ena“ – to je angažirana priča u kojoj želimo poručiti da droga i nasilje nije rješenje. Kad odrastem planiram završiti Glumačku akademiju i postati poznata novogradiška glumica.

                                                                                  Ena Mihaljević


Ena i Mateo Dautović često nastupaju zajedno. I on bi volio postati glumac, pa je o tome napisao i slijedeći prilog:

Gluma

Gluma je kad zapravo glumimo, a ne da kažemo par riječi i odemo sa scene. Najviše volim glumiti u knjižnici. Volim glumiti! Jako se trudim oko scenarija i napišem ga. U tome mi pomaže i to što volim puno čitati.

Glumio sam mnogo uloga, ali najdraža mi je „Čudnovate zgode šegrta Hlašića“. Gluma mi je najdraži hobi i kada narastem želim biti glumac.

                                                                                  Mateo Dautović


Slijedi i maštovita priča Gabrijele Mihaljević:

Willyevo blago

Bob zvani Boby i Josh bili su najbolji prijatelji. Otac im je poginuo dok su bili mali, a naslijedili su kartu koja im je poslužila u potrazi za blagom. Krenuli su na put.

Hodali su i hodali dok nisu naišli na jednu šupu. Ušli su puni straha i znatiželje, ali nisu našli ništa, osim starog, smeđeg naslonjača na kojemu je bio komad papira. Pisalo je:“Požalit ćeš što si ušao u moju šupu!“

Dok je Boby čitao poruku, Josh je već krenuo prema izlazu, ali su se vrata naglo zatvorila i Josh je stao kao ukopan.

Na njihovu sreću u šupi je bio jedan prozor. Obojica su se provukla kroz prozor i našla se u nekoj drugoj prostoriji. U njoj je bila okrugla, veća rupa u kojoj je bio vodeni tobogan. Nije bio ni velik ni udoban. Spustili su se u bazen u kojem je također bilo malo vode, pa su se usput uspjeli i ozljediti. Na sreću, ne jako. Nastavili su hodati i dospjeli do jedne velike stijene. Iza nje se nalazio veliki gusarski brod. Boby i Josh su bili u strahu jer su mislili da je netko na brodu. Nakon što su skupili dovoljno hrabrosti ušli su u brod. Josh je upalio motor i pomaknuo kormilo. Brod se pokrenuo, ali zbog manjka mjesta udario je u kamene stijene. I baš prilikom udarca začulo se zveckanje. Boby je odmah pošao tražiti blago – novčiće i nakit. Blago se nalazilo u topovima. Boby je istodobno zvao Josha i kupio blago. Kada su ga pokupili spustili su se s broda, ali da bi izašli morali su riješiti tri zamke. Uspjeli su i našli izlaz. Bio je iza broda. Izašli su na neku plažu i shvatili da tek sunce izlazi. U potrazi za blagom bili su skoro dva dana. Kada su napokon stigli kući dočekale su ih zabrinute majke, koje su na njih od brige i vikale.

Boby i Josh su objasnili što su sve proživjeli, a majke su se ispričale. Blago su iskoristili za kupnju velike kuće u koju su se preselile obadvije obitelji te su svi sretno živjeli.

                                                                                  Gabrijela Mihaljević UNITAS WEB RADIO NOVA GRADIŠKA i portal www.ngbuntovnici.hr  zahvaljuje svoj djeci sudionicima novinarske radionice i u znak zahvale objavljujemo imena naših vrijednih i znatiželjnih suradnika:

Za crtanje i pisanje  odlučili su se: Stjepana Oreč, Gabrijela Mihaljević, Mateo Dautović, Stjepan Svilić, Marija Svilić, Ena Mihaljević, Paula Jureković, Roberta Pintarić, Nina Makovičić, Petra Olić, Petra Senić, Nika Straga-Šašić, Ena Senić, Leonardo Mihaljević.

Fotografirali su: Mihaela Lipovac, Noela Rukavina, Ema, Ena i Petra Senić, Marko, Jan i Petra Olić, Petra Oršulić, Ema i Nika Straga-Šašić, a u snimanju razgovora okušale su se: Sara Straga-Šašić, Mia Oreč i Gabrijela Mihaljević.

U foto galeriji objavljujemo dječje crteže, kao svojevrsnu online izložbu, te fotografije koje su snimili i sami odabrali.