EUROPSKI TJEDAN STRUKOVNOG OBRAZOVANJA

Drugu godinu za redom u Elektrotehničkoj I ekonomskoj školi se od 20. - 24. studenog obilježava Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju (VET Week).

Autorice: Valentina Ivanišević, Martina Jelić i Josipa Cindrić

Kako bi naglasili važnost ovoga tjedna i najavili aktivnosti kojima će ga obilježiti naša škola, učenice komercijalnog smjera Valentina Ivanišević, Josipa Cindrić i Martina Jelić (sudionice projekta "Školski radio") razgovarale su s ravnateljicom Sanjom Müller Zoričić.

Što je Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju?

-Skraćeno ga zovemo Europski tjedan strukovnog obrazovanja, a to je tjedan, kao što i sam naziv kaže, u kojemu se promoviraju i naglašavaju vještine koje se mogu steći u strukovnom obrazovanju, odnosno stavlja se naglasak na sve strukovne škole. Projekt je potekao i obilježava se u cijeloj Europi pa tako i naše Ministarstvo i ove godine stavlja naglasak na strukovne škole i strukovno obrazovanje. Nije da zanemarujemo druge, ali mislim da strukovne škole, za boljitak privrede, ipak treba podići na višu razinu.

Hoće li se i sljedeće godine obilježavati ovaj tjedan?

-Mi ga obilježavamo drugu godinu i ja se nadam da ćemo ga obilježavati i dalje.  Kroz taj tjedan strukovnog obrazovanja promoviramo  i naš Erasmus+ projekt koji smo odradili. Nadamo se da ćemo sljedeće godine dobiti novi Erasmus pa ćemo moći i taj novi promovirati jer upravo Erasmusi kroz strukovne škole omogućavaju učenicima da svoje vještine i vještine svoje struke poboljšaju i vide na kojem su nivou u nekim drugim europskim državama.

Koje vještine učenici mogu steći tijekom obrazovanja u ovoj strukovnoj školi?

-Mi školujemo učenike u dva sektora. Jedan sektor je ekonomija i tu je zanimanje komercijalist, a drugi sektor je elektrotehnika i računalstvo.  Da bi mogli školovati učenike u tim zanimanjima,  moramo ih imati odobrena, odnosno odobrene kurikulume od strane Ministarstva. Trenutno imamo odobrene kurikulume tehničara za računalstvo i tehničara za mehatroniku, koje smo ove godine upisali u prve razrede, ali osim toga imamo tehničara za elektroniku, elektrotehničara i još neka druga zanimanja. Dakle, naše je područje elektrotehnika, računalstvo i jedan mali sektor ekonomije.

Mislite li da učenici koji završe Industrijsko-obrtničku školu mogu lakše pronaći posao nego učenici naše škole ili Gimnazije?

-Mislim da ne. Sva se takva zanimanja, ako se steknu prikladne vještine cijene na tržištu, a učenicima je nekada jako teško objasniti da su vježbe tu upravo da bi stekli praktičnu vještinu. Nekad nije bitno imati papir, bitno je imati vještinu. Tako da mislim da za svakog ima mjesta i da svatko podjednako može naći zaposlenje ako je marljiv, vrijedan, odgovoran.

Koliko naša škola ima učionica koje su adekvatno opremljene za stjecanje znanja i vještina u elektro smjerovima?

-Imamo 14 klasičnih učionica s projektorom, računalom, pločom, naravno, klupama i stolicama, a osim tih imamo 3 radione za elektrotehniku i računalstvo gdje se odvijaju radioničke vježbe  i imamo 4 laboratorija: za elektropneumatiku , senzoriku ,hidrauliku, za digitalnu elektroniku, za mreže i osim toga imamo 3 računalne učionice. Bilo bi dobro da imamo određenu količinu novih računala, ali mislim da ćemo to kroz dogledno vrijeme riješiti  kako bismo  adekvatno odrađivali vježbe i još kvalitetnije osposobljavali učenike.

Mislite li da mladi pokazuju dovoljno zanimanja za strukovne škole?

-Mislim da mladi trenutno nisu ni osviješteni što znače strukovne škole. Upravo je zato i odličan ovaj  Europski tjedan strukovnog obrazovanja koji uvelike tome pomaže. U sklopu njega posjećujemo i naše osnovne škole u kojima prezentiramo ETŠ i ekonomsku školu i naša zanimanja.  Zamislite da mi nemamo tehničara za računalstvo, koji će nam popravljati računala? I što bismo ako ono stane, a ne možemo bez njega?! Isto tako ne možemo bez liječnika, bez postolara,... Mislim da je tu različitost dobra.

Pomaže li organizacija ovoga  tjedna i našim OŠ “Mato Lovrak“ i Ljudevita Gaja te njihovim „osmašima“ u odabiru zanimanja?

-Ja se nadam da pomaže jer kad mi prezentiramo našu školu, nadam se da će što više učenika odabrati upravo nas.

Je li potrebno više praktičnog rada za zanimanja naše škole da bi učenici bili bolje pripremljeni za buduće poslove?

-Da, u svakom slučaju, što sam rekla malo prije, bez praktičnog znanja teško se može biti dobar, ali isto tako naši učenici mogu bez problema, ako su vrijedni i marljivi, upisati fakultete. Mi omogućujemo polaganje državne mature i naših učenika ima i na fakultetu Elektrotehnike i računalstva i u Zagrebu i u Osijeku, ima ih i na Strojarskom fakultetu, Ekonomskom fakultetu i na Pravnom fakultetu, što znači da naš učenik, uz trud i rad i uz vještine koje će steći u svojoj struci ima sva potrebna znanja, ona kojima postaje majstor, ali isto tako može  nastaviti i školovanje ina fakultetu.

Što biste htjeli poručiti „osmašima“, zašto upisati i završiti baš ovu srednju školu?

 -Zato što mislim da im možemo puno toga ponuditi i baš iz sektora računalstva, iz dijela koji je danas najatraktivniji i na europskom tržištu rada. Mislim da se poznavatelja IT tehnologije danas u Europi najviše traži, a sa završenom našom srednjom školom mislim da se može naći posao i u Hrvatskoj. Recimo, stručnjacima IT tehnologije nije potrebno mijenjati mjesto boravka. Ako je netko dobar u programiranju ili web-dizajnu, s takvim znanjima može naći posao i  iz svog dnevnog boravka. Tako da nije potrebno napustiti državu, ali opet, posla se može naći i van Hrvatske. Imat ćemo, u sklopu Europskog strukovnog tjedna, jednog mladog gospodina koji će prezentirati svoj poduzetnički put, a on je iz tehničkog sektora. S poduzetnikom  Kristijanom Šimičićem stupila je u kontakt prof.  Zrinka Ivančić, bilo nam je važno da je poduzetnik i da je iz tehničke struke. A mi smo prošli tjedan obilježili Globalni tjedan poduzetništva gdje smo upravo to poduzetništvo htjeli predstaviti i više promovirati. Nažalost, kod nas poduzetništvo ide uz ekonomsku struku. Moje mišljenje je da poduzetnik može biti svatko u svom sektoru. Primjer tomu je upravo spomenuti poduzetnik Šimičić.

Za kraj ovog razgovora, možete li najaviti sadržaje Europskog strukovnog tjedna, ali i Mjeseca borbe protiv ovisnosti, koje  škola također u kontinuitetu provodi?

-Europski tjedan strukovnog obrazovanja obilježit ćemo posjećivanjem osnovnih škola. U ponedjeljak će naši profesori i učenici biti u OŠ  Ljudevita Gaja, a u petak u  školi " Mato Lovrak"  gdje će prezentirati strukovno obrazovanje. U utorak će nas posjetiti poduzetnik Kristijan Šimičić  i od 10 sati će biti predavanje u našoj školi za sve učenike, a bit će omogućeno i postavljanje pitanja poduzetniku.  Što se tiče Mjeseca borbe protiv ovisnosti, u dvorani Elektrotehničke i ekonomske škole 23.studenoga s početkom u 11 sati bit će izložba učeničkih radova iz svih gradskih i škola iz okolice  na temu ovisnosti, a potom će uslijediti i predavanje dr. sc. Siniše Zovka također na temu prevencije ovisnosti.

skolski radio logo