3. let s Gavranom (Intervju s Mirom Gavranom)

Bojni poklonici pisane riječi i djela našeg najprevođenijeg književnika, dramatičara, romanopisca, pripovjedača, pisca za mlade Mire Gavrana sudjelovali su na "3. Letu s Gavranom", jedinstvenom književno-kazališnom festivalu, koji je uspješno održan i ove godine 21. i 22. studenoga.

Miro Gavran
Autorice: Valentina Ivanišević, Martina Jelić i Josipa Cindrić

Bojni poklonici pisane riječi i djela našeg najprevođenijeg književnika, dramatičara, romanopisca, pripovjedača, pisca za mlade Mire Gavrana sudjelovali su na "3. Letu s Gavranom", jedinstvenom književno-kazališnom festivalu, koji je uspješno održan i ove godine 21. i 22. studenoga. Oganizaciju potpisuju Gradska knjižnica NG, Pučko otvoreno učilište "Matija Antun Relković", a pokroviteljstvo Ministarstvo kulture RH, Brodsko-posavska županija i grad Nova Gradiška. Suorganizatori su bili Turistička zajednica, Gradski muzej, Gimnazija i Ogranak Matice Hrvatske, a  suradnici ETŠ i ekonomska škola, Industrijsko-obrtnička, OŠ Ljudevita Gaja i OŠ "Mato Lovrak"- Glazbeni odjel.

U sklopu ove jedinstvene manifestacije u Hrvatskoj, otvorena je zanimljiva i kreativna izložba pod nazivom "Gladni ste dobre knjige", a postav i sadržaj pratećeg deplijana potpisuje prof. Danijela Juranović, ravanateljica Učilišta Relković. Održana je pretpremijera dokumentarnog filma "Miro Gavran" redatelja i scenarista Zdravka Fučeka, pomoviran je Zbornik literarnih radova učenika osnovnih škola BPŽ pod nazivom "Svašta u našim glavama", otvorena šetnica u Novoj Gradiški, a među svjetlećim panoima sa sadržajem o značajnim ljudima ovoga kraja nalazi se i pano Mire Gavrana. Književnik se susreo i s brojnom djecom osnovnih škola i članovima Fun kluba Miro Gavran, posjetio Gradski muzej i Gimnaziju u kojoj učionica u kojoj je pohađao nastavu nosi njegovo ime.

Ovogodišnji "Let s Gavranom" završio je predstavljanjem trećeg izdanja književnikova romana "Nekoliko ptica i jedno nebo" u Dječjem odjelu Gradske knjižnice NG.

Miro Gavran

Naša ekipa, sudionika projekta "Školski radio", Valentina Ivanišević, Josipa Cindrić i Martina Jelić razgovarali su s piscem, pa u nastvaku donosimo tonski zabilježen intervju:Miro Gavran

 

skolski radio logo