Kultura je, unatoč koroni, u Novoj Gradiški živjela i ove godine

Pučko otvoreno učilište „Matija Antun Relković“ i svi njegovi djelatnici ponosni su na bogatstvo sadržaja koje su uspjeli organizirati i podariti sugrađanima tijekom ove, po svemu, specifične godine.

Zahvaljuju na tomu i svim svojim partenerima:Turističkoj zajednici,Gradskoj glazbi NG, DND-u; pokroviteljima: Ministarstvu kuture RH, Hrvatskom audiovizualnom centru i Gradu Nova Gradiška; svim sudionicima manifestacija i događanja, kao i posjetiteljima. Svi su poštovali sve propisane epidemiološke mjere i...kultura je, u svim svojim oblicima, živjela u našemu Gradu.

Ponudili su izložbe, projekcije filmova, književne susrete, koncerte, različite radionice za sugrađane u „zlatnim godinama“, ali i za najmlađe.

Većinu sadržaja upriličili su u Gradskom parku, koji se pokazao kao idealno rješenje. Time su „oživjeli“ središte Grada, ali i omogućili velikom broju ljudi neposredan susret sa umjetnosti.

Izložbe

Prva izložba „uživo“ nakon popuštanja mjera bile su „Skice iz Edena“ akademske slikarice Edit Glavurtić, a pripremana je u sklopu projekta „Žene u Domu kulture“ za ožujak. Izostala je tada zbog pandemije koronavirusa i naknadno upriličena.

Također je otvorena i izložba „Totemi i snovi“ Kristine Rismondo uz nastup naše poznate pijanistice Mie Elezović, doc.art...Predstavio ju je doc. dr. sc. Vladimir Rismondo, predsjednik Katedre za medijsku kulturu Odjela za kulturologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

U sklopu manifestacije „Volim ljeto... i kulturu!“ uslijedilo je u Domu kulture, 22. srpnja, otvorenje također „uživo“ izložbe Luke Petrača naziva „Perpetuum mobile“, izložba mozaika. Interpretacijama vlastitih stihova, mladi novogradiški pjesnik Andrej Đeraj, dodatno je oplemenio ovaj kulturni događaj.

U Učilištu „Relković“ prilagodili su se i „kulturi online“.

U virtualnom svijetu predstavljena je izložba akademske umjetnice Sandre Radić Parać naziva „Modri eter“, a potom i žirirana grupna međunarodna online izložba Utopija-distopija(u žiriju-predsjednica Sonja Švec Španjol, povjesničarka umjetnosti i prof. Danijela Juranović) na kojoj je predstavljeno 70 radova uglavnom akademskih umjetnika.

Početkom lipnja otvorena je, u prostoru Doma kulture, gostujuća izložba Tiflološkog muzeja naziva Kuckuc – ovdje Tiflološki muzej.

U jesen smo ušli s putujućom retrospektivnom izložbom karikatura hrvatskog karikaturista, ilustratora i dizajnera Nikole Plečka (Nik Titanik) pod nazivom „Kronika hrvatske gluposti“, a u povodu autorova 25 godišnjega uspješnoga bavljenja ovim britkim načinom propitivanja svakodnevne stvarnosti, posebno političke scene u Hrvata.

Sadržaji za djecu

U Pučkom otvorenom učilištu „Matija Antun Relković“ Nova Gradiška upriličene su početkom i ove godine brojne aktivnosti u sklopu nagrađivanoga projekta „Vatromet kulture“ (Povelja za Najakciju za 2018. po izboru Središnjeg koordinacijskog odbora Akcije gradovi-općine–prijatelji djece Saveza društava naša djeca RH).

Uspješno su u siječnju i veljači odrađene:projekcije filmova za djecu i mlade, kazališna predstava također za ovu populaciju, potom 2 likovne radionice pod stručnim vodstvom akademske kiparice Tatjane Kostanjević i 4 edukativne likovne radionice pod stručnim vodstvom akademske slikarice Ivane Barišić Tomšić. U veljači su počele i dramske radionice za osnovnoškolce i srednjoškolce, kao i radionice suvremenoga plesa za učenike srednjih škola pod vodstvom mr. sc. Nikice Viličić, a zbog već poznatih razloga sadržaji su morali biti prekinuti.Zahvaljujući povoljnoj epidemiološkoj situaciji, nastavljeni su u svibnju dramskom radionicom pod vodstvom Nikice Viličić, plesne i dramske pedagoginje.

Krajnji proizod bio je predstava koju su izvesli polaznici radionice, inače i članovi našega Dječijega foruma pod vodstvom Verice Lukačević, predsjednice DND-a Nova Gradiška.

Djeca su imala prilike uživati i u dramsko-glazbenoj predstavi „Bremenski svirači“ u izvedbi Kazališne družine „Pinklec“, koja je predstavom, prema motivima basne braće Grim, povela naše najmlađe u nesvakidašnju glazbeno-scensku avanturu.

Učilište je od 8. – 25. svibnja „odradilo“ i novu manifestaciju „Lica iza slikovnica“ u kojoj su na zanimljiv i djeci prihvatljiv način, uz moderirano druženje s ilustratorima i autorima slikovnica, djeca upoznala put od ideje do ukoričene slikovnice.

Ugostili su Nikolinu Manojlović Vračar, multimedijalnu umjetnicu, književnicu Sanju Lovrenčić, ilustratora Mingsheng Pia, Ivu Valentić, likovnu umjetnicu, književnicu Anu Đokić.

Kraj ljeta začinio je Teatar „Naranča“ s predstavom za djecu VITEZ ŽELJEZNOG SRCA (tekst:Ana Đokić Pongrašić), a organizirana je u suradnji sa Turističkom zajednicom i uz pokroviteljstvo grada Nova Gradiška.

Učilište „Relković“ organiziralo je i radionice za odrase i djecu.

U studenom pod nazivom SVA LICA PISCA – online radionica kreativnoga pisanja. U ovo neobično doba obveze nošenja maski za lice željeli su da sudionici otkriju svoje kreativno i spisateljsko lice sudjelovanjem u ciklusu radionica kreativnog pisanja. Voditeljica je spisateljica Ana Đokić, a prvu rundu (4 radionce) častilo je POUMAR!
Tijekom studenog i prosinca pripremili su ciklus edukativno-kreativnih radionica pod nazivom ATELJE DJEDA BOŽIĆNJAKA.

Zahvaljujući dobroj volji, tehnologiji, mudrim glavama i vrijednim rukama njihovih suradnika u OŠ „Mato Lovrak“, uz stručno vodstvo umjetnice Ivane Škvorčević, mag. educ. art., nastajat će prava mala umjetnička djela. U virtualnim radionicama sudjeluje oko 60 djece, a osim maštovitih radova, radionica će rezultirati videouratkom kojim će vam svi skupa od srca čestitati Božić.

„Volim ljeto...i kulturu!“2020.

Ovu manifestaciju POU „M.A.R.“ je pokrenuo 2019. godine, a od 7. srpnja pa sve do 25. kolovoza svaki tjedan su i ove godine sugrađanima svih generacija ponudili zanimljive kulturne, kreativne i edukativne sadržaje (filmovi,koncerti, kazališne predstave, radionice).

Za vrtićance su upriličene dvije izvedbe književno-kazališnog programa „Tata slikovnica“ glumca Igora Bakse. Na ovaj način Učilište je podržalo i akciju „Čitaj mi“ i kao i uvijek iskoristilo priliku približiti djeci umjetnost i kulturu u svim oblicima.

Ugostili su i Teatar „Naranču“ iz Pule s kazališnom predstavom za djecu „Crvenkapica“ , Kazališta „Smješko“ i „Prijatelj“ iz Zagreba s predstavama „Naš zeleni planet“ i „Smjehuljica i Mrgud.

U sklopu manifestacije „Volim ljeto...i kulturu! održana je i cabaret predstava „Koncert za žlice i gitaru“ u kojoj je nastupio osebujan glumačko-glazbeni dvojac Mario Jovev i Nikola Nedić, kojima su mentori bili Rade Šerbedžija i Lenka Udovički, a produkciju potpisali Teatar EXIT; koprodukciju Kazalište Ulysses.

Jedinstven je bio i koncert Ansambla MUSICA VIVA (Renata Penezić – flauta, Branko Mihanović – oboa, Jasen Chelfi – violončelo, Pavao Mašić – čembalo.

„Petkom u 9“

Nova je glazbena manifestacija koju su zajedno proveli Učilište „Relković“ i TZ. Tijekom 4 tjedna od 24. do 31. srpnja ugostili su vrsne glazbenike s uistinu raznolikim programima. Publika je mogla uživati u nekima od najljepših klasika jazz, bossa nova, blues, soul glazbe, uz dodatak šansone i tradicijskih pjesama uz Melitu Lovričević i renomirane glazbenike Maria Igreca (gitara) i Viktora Lipića(klavijature).

Irsku, škotsku i englesku glazbu približio je nastup Patricka Walkera i Hrvoja Sudara. Svoj album prvijenac „Tri metra od mora i tri godine od tebe“ predstavio je kantautor Andrija Rudić iz Kutine, „jedan čovjek, dvije gtare“.

Uslijedila je 31. sprnja sjajna književna i gypsy jazz večer uz Gypsy jazz quartet i glazbene virtuoze koji ga čine:Orjen Riđanović – gitara, Tomi Novak – kontrabas, Franjo Stojaković – klarinet, Hrvoje Sudar – gitara. Koncertu je prethodilo predstavljanje prve samostalne zbirke poezije „Reinkarnacija“ mladog Novogradiščanina Andreja Đeraja, najmlađeg laureata prošlogodišnjih Pjesničkih susreta u Drenovcima.

Uvertira u ove jedinstvene koncerte na otvorenom bio je koncert ozbiljne glazbe vrhunskih akademskih glazbenika, dua Branimir Pustički, violončelo i Petre Gilming, glasovir.

Učilište „Relković“ sudjelovalo je i u organizaciji i provedbi manifestacije „NG ljeto u Gradskom parku“, od 13. do 16. kolovoza.

Pridružili su se i Nacionalnoj kampanji, koju je organizirao Hrvatski audiovizualni centar, pod nazivom „Povratak u kino“ gdje su nizom filmskih naslova, uz besplatan ulaz pokušali ljude vratiti u kino, naravno, uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Četvrtu godinu za redom dio sadržaja najstarijega književnoga festivala (17.godina) u Hrvatskoj „Pazi knjiga!“, u organizaciji POU „M.A.R.“ upriličen je u Novoj Gradiški, a ugostili su Nikolinu Manojlović Vračar, multimedijalnu umjetnicu, akademsku slikaricu,spisateljicu i Romana Simića, nagrađivanoga hrvatskoga književnika, koji je predstavio svoju treću slikovnicu za djecu „Jura i gospođica Zavissst“.

U rujnu mjesecu podarili su novogradiškoj publici kazališnu predstavu KRALJEVSTVO MOJE (za početnike); potom u studenom, u sklopu manifestacije Noć kazališta, gostovao je Teatar Exit s izvrsnom predstavom Münchhausen, a prethodila joj je pripovjedna predstava „Pričom te zovem“ u izvedbi Margarete Peršić, ilustratorica je, lutkarica i pripovjedačica te javno čitanje radova mladih novogradiških pisaca (suradnja s ogrankom MH u Novoj Gradiški); sudjelovao je mladi novogradiški pjesnik Andrej Đeraj, a pročitana je jedna od priča Sare Ćepić, koja se nalazi u njezinoj prvoj zbirci „Tatjana Eller i druge priče“ u izdanju novogradiškoga Ogranka Matice hrvatske, koja je nakladnik i druge zbirke pjesama Andreja Đeraja te zbirke priča „Naši didi lipo su divanili“ autora Marijane Bogdanović, Ive Stuburić i Željka Ćelepirovća, kao i slikovnice za djecu „U čarobnom vrtu odrastanja“ Zorice Lalić.

I ovogodišnji 6. Let s Gavranom održan je online, a u galerijskom prostoru Učilišta postavljena je izložba GAVRAN. Radi se o 19 autorskih djela u sklopu žirirane izložbe. U prosudbenoj komisiji bile su prof. Danijela Juranović i Sonja Švec Španjol. Izložbu možete pogledati i na stranici POU „M.A.R.“ Nova Gradiška.

Nastavljene su i kino projekcije, uz epidemiološke mjere, koje su poštivane prilikom organiziranja i održavanja svih ovogodišnjih sadržaja.

AEM banner

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner