NOVITETI U GRADSKOJ KNJIŽNICI NOVA GRADIŠKA (18.12.2017.)

ODJEL ZA ODRASLE:


1. JULIAN FELLOWES – BELGRAVIA

Uvečer, 15. lipnja 1815. god. krema britanskog društva okupila se u Bruxellesu na balu vojvotkinje od Richmonda koji će povijest pamtiti kao jedan od najtragičnijih. Bila je to večer uoči bitke kod Waterlooa i mnogi naočiti mladići koji su plesali na balu već će se sutradan naći na bojnome polju. Za SophijuTrenchard ta će večer sve promijeniti. No, tek dvadeset pet godina poslije, kada se obitelj Trenchard u usponu društvenom ljestvicom preseli u modernu i novu četvr Belgraviju, osjetiti će se prave posljedice toga trenutka.

2. ANA ĐOKIĆ – EGIPAT U DONJEM VAKUFU

Uz romane "Recepti za sreću" i "Gordana među vrbama", "Egipat u Donjem Vakufu" završni je dio trilogije "Balkan blues" Ane Đokić.

Roman govori o padu Berlinskog zida, o raspadu Jugoslavije, o vjeri i nevjeri i o jednoj razbijenoj piramidi.

3. STEPHEN KING – REVOLVERAŠ

Roland je posljednji revolveraš, usamljenik koji kreće na fascinantno putovanje tragajući za Čovjekom u crnom, utjelovljenjem zla, koji mrtve može vratiti u život. Na putu se suočava i s dobrim i sa zlim. Susreće fatalnu ženu Alice s kojom ima strastvenu vezu te dječaka Jakea prema kojemu razvija nježan, zaštitnički odnos. Roland nastoji uhvatiti Čovjeka u crnom kako bi od njega doznao tajne Kule tmine. Iako mu Čovjek u crnom stalno izmiče, Roland ne posustaje...

4. HELEN FIELDING – DRUGO STANJE BRIDGET JONES

U novoj knjizi Drugo stanje Bridget Jones, a četvrtoj u serijalu o najsimpatičnijoj solerici, Bridget je u ranim četrdesetim godinama života. Biološki sat otkucava... Ipak, Bridget nije ni nakraj pameti da to prizna; napokon je sredila svoj život i živi kao samopouzdana zaposlena žena, okružena prijateljima i materijalno osigurana. Premda, i dalje je sama. Njezini ljubavnici iz prošlosti – uvijek ozbiljan odvjetnik Mark Darcy, za kojega Bridgetini prijatelji kažu da izgleda „kao da je progutao metlu”, i šarmantni, nepouzdani vjetropir i ženskar Daniel Cleaver – pronašli su nov život u kojemu nema mjesta za Bridget. 
No, tako je samo na početku dnevnika. Ubrzo se Bridgetin životni put ponovno isprepliće sa životima Marka i Daniela te oživljava ovaj urnebesno smiješan ljubavni trokut. Bridget otkriva nevjerojatnu činjenicu – trudna je. Ali tko je otac – Mark ili Daniel? 

5. ARNON GRUNBERG – TIRZA

Jörgen Hofmeester vodi dosadan i miran život s omiljenom kćeri Tirzom. Podredio ga je drugima; služio je djeci, ženi i poslu. Nakon naizgled idiličnog početka, stvari se počinju neumoljivo razotkrivati. Postupno Hofmeester počinje gubiti sve što je bilo sigurno u njegovu životu. Jednoga dana na vratima njegove otmjene kuće pojavljuje se supruga koja ga je tri godine ranije napustila zbog mladenačke ljubavi...

ODJEL ZA DJECU:


1. DAVID WALLIAMS – TETKA PROBISVJETKA

 

Dirljiva, urnebesno smiješna i šaljiva pustolovina. Koliko god tvoja teta bila grozna, nikada svojom grozotom neće dostići groznomornost Stelline tetke Alberte. Koliko je tetka grozna? Pročitaj i doznat ćeš?

Dječji pustolovni roman o družini s jezera Gun. Glavni lik je Johnnie, dječak rođen s cerebralnom paralizom, predstavljen kao prototip novog dječjeg junaka. Johnnie je novi dječak u kvartu i kao takav pokušava se uklopiti u novu sredinu i steći nove prijatelje.

2. NASTYA KOVALENKOVA – CRVENA KUĆA

 

Slikovnica u stihovima ruske autorice o noćnim morama i prijateljstvu između djevojčice Lize i njezine mace. Naime, maca je jednoga snježnog dana pobjegla od kuće i Liza ju odonda neumorno traži. Je li Liza uspjela spasiti macu te kako pobijediti noćne more pročitajte u ovoj slatkoj i toploj baladi za djecu. Pisana je velikim tiskanim slovima te je prikladna za svu djecu koja uče čitati.

3. TERRY PRATCHETT– ŠEŠIR PUN NEBA

Tiffany Cuka ima 11 godina i puno više iskustva. Sada mora naučiti kako biti prava vještica, a u tome joj treba pomoći iskusna vještica, gospođica Jakoja. Ali, naukovanje male Tiffany ne prolazi bez teškoća.

4. SARA PENNYPACKER – PAX

Pax je dirljiva priča o snažnoj povezanosti dječaka i lisca, plemenita i humana u svojoj poruci i, k tome, sjajno ispričana. Univerzalnost teme o ljubavi i gubitku, prirodi i slobodi, samovrednovanju i traženju sebe te dinamičnost pripovijedanja uistinu čine ovaj roman modernim klasikom.
Lisac Pax ostao je siroče još kao mladunče. Srećom, pronalazi ga dječak Peter koji ga odnosi kući i ...