Nešto jednostavno

Predstava Prizori u sklopu Projekta ’Izgradnja učinkovitije zaštite; promjena sustava za borbu protiv nasilja nad ženama.“

U sklopu projekta Europske Unije čiji je nositelj Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, održana je i kazališna predstava „Prizori“ koja je nastala u okviru projekta „Lily“ Ministarstva unutarnjih poslova.

 

Sam naziv projekta simbolično asocira na ime pokojne sutkinje Ljliljane Hvalec, usmrćene 22. rujna 1999. godine u krvavom pohodu od strane jednog muškog počinitelja.

Navedeni projekt krenuo je u provedbu 2019. godine te za cilj ima organizaciju tematskih javnih manifestacija s ciljem senzibilizacije građana o važnosti reakcije društva u pogledu eliminacije nasilja, edukaciju žena, intenziviranje rada Vijeća za prevenciju kriminaliteta, Županijskih timova za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji i Županijskih povjerenstava za ravnopravnost spolova.


Između ostalog jedna od komponenti jest i rad na kazališnim predstavama tematike vezane uz nasilje prema ženama.

Sam koncept je prilagođen temi i gotovo se čini kao da umjetnička strana ne igra značajnu ulogu u predstavi, da je ona čisto utilitaristička, što i jednu ruku i jest, no s druge strane sadrži neke tipične kazališne forme. Te forme najupečatljivije su u razbijanju četvrtog zida između scene, čemu je u konkretnom izvođenju pomogao i prostor palače Pongratz koja nije opremljena za izvođenje dramske umjetnosti kao takve, no grandioznost i općenita uzvišena atmosfera daju uvid u način na koji su se stotinama godina prije odvijale predstave na dvorima uzvišenika. Dodatni efekt postignut je i korištenjem najpoznatijem dijelu Orffove Carmine Burana „O fortuna“, izrazito energičnu i snažnu izvedbu originalno pjesme iz najpoznatijeg zbornika vagantskog pjesništva, te kombinacijom upečatljive ljubičaste rasvjete.

U izvođenju sudjeluju niz glumaca, prvenstveno žena žrtava obiteljskog nasilja koje iznose priče o svojim muževima zlostavljačima. U tim pričama izrazito je zanimljivo uočiti kako nisu izmišljeni scenariji, već stvarne situacije koje pune medijske stupce senzacionalističkim naslovima( koji su uzgred u raskoraku s Medijskim kodeksom koji je nastao u sklopu ovog projekta, a čiji su potpisnik i Ng-Buntovnici).

Osim samih ispovijesti žrtava, pojavljuju se likovi nasilnika koji prijete i zlostavljaju žene, a možda najupečatljiviji je primjer jedanaestogodišnjeg dječaka koji završava u Popravnom domu radi devijantnog ponašanja koje je direktna posljedica nesređene obiteljske situacije i oca nasilnika.


Projekt je podržao i glazbenik Marin Ivanović Stoka koji je odradio promociju putem digitalnih mreža te izradio videospot i pjesmu posvećenu ženama koje su proživjele i još uvijek proživljavaju nasilje.

 

Scena na kraju predstave je odlazak žena na tečaj samoobrane kojega vodi trener koji će probiti četvrti zid i pričati s publikom. U konkretnom susretu na tečaj dolaze djelatnici Interventne policije koji uče žrtve osnovne poteze samoobrane koji će im biti korisni ako ih partner ponovno napadne.

U sklopu projekta zamišljeno je i organiziranje tečajeva samoobrane za žene, što pridonosi intertekstualnosti predstavi i dižu umjetničku razinu iste.

Ovakav projekt je hvalevrijedan te pridonosi svima koji su uključeni u njega te je izrazito važna suradnja Policije, Centara za socijalnu skrb, zdravstvenih ustanova čiji su djelatnici često prvi koji vide znakova nasilja.

Same žrtve mogu biti sigurne da nisu jedine i da postoji cijeli sustav koji će stati iza njih ako se obrate. Nažalost, često su drugi ti koji moraju reagirati. Žrtve su preplašene, pogotovo ako imaju djecu,odabrat će opciju trpljenja jer nemaju gdje, djeca će im biti gladna i bez skrbi.

Stoga, ne okrečite leđa problemu i pomognite ako možete!

Fotogalerija