Nešto jednostavno

Najveći neprijatelj čovjekovog najboljeg prijatelja

Vrijeme je blagdana, veselja, hrane i pića, slavljenje dolaska spasitelja, ali i vrijeme korištenja pirotehničkih sredstava F kategorija ili jednostavno rečeno, petardi.

Kao sredstvo zabave prvenstveno mlađim dobnim skupinama, pirotehnika je izrazito dostupna, društveno prihvatljiva prije svega, stoga se često može vidjeti kako desetogodišnjak za poklon za Sv.Nikolu dobiva eksplozive koji ga mogu ozbiljno ozlijediti. I to je u redu, naravno.

Pirotehnika sama po sebi nije loša, profesionalni vatrometi i slične atrakcije izazvane eksplozijom baruta mogu biti jako lijepe i minimalno rizične za sve, uključujući i velik broj ptica koji pogiba radi istih, ako ih izvode stručnjaci u kontroliranim uvjetima. Postignut je i konsenzus o tome kako ceste nisu trkaće staze te da na njima nije dopušteno raditi opasne stvari, i naglašavam, ugrožavati sigurnosti, zašto se ne bi ograničila i pirotehnika na „staze“ u kojima nisu ugroženi nevini i oni kojima fizički nisu u stanju poduzeti išta jer jecaju od straha ispod kreveta.

Problem nastaje kad zbog nečije zabave, drugi ispaštaju i plaćaju. I to skupo plaćaju, životom čak. Govorim o čovjekovom najboljem prijatelju, biću koje je uvijek tu i nikada neće napustiti niti prestati voljeti svojeg čovjeka( prikladniji pojam od pojma „vlasnik“ jer i životinje su bića) štogod on napravio.

Studije pokazuju da 49% pasa ima strah od glasnih zvukova, a njih samo 4% se može samo opustiti i riješiti problem. Iako postoji puno savjeta kako pomoći psima koji strahuju, trebalo bi djelovati na one koji u ovom slučaju 100% mogu riješiti problem introspektivno, a to su ljudi.


U kratkim crtama, ljudi trebaju prestati koristiti sredstva pirotehnike kako im se prohtije i još gore zlostavljati pse koji ih se boje. Općenito odnos prema najneiskvarenijim bićima na planetu nije na zavidnom razini u gradu, što se vidi i radom udruge „Novogradiške njuške“ koja svakodnevno pomaže brojnim napuštenim prijateljima grada i uvjerljivo zaslužuje više pažnje, kako i oni kao udruga, tako i ono čime se bave, a to je zaštita psića koji su u ovom slučaju slabiji.

Mnogi će reći kako su psi samo životinje i kako je svejedno, pa ne mogu oni ograničavati ljudsko ponašanje? Ponašanje tako intelektualno nadmoćnih stvorenja koji koriste eksplozije kao izvor serotonina. No ako prihvaćamo psa kao ljubimca, kao prijatelja, kao člana obitelji, prihvaćamo i sve obveze koje dolaze uz to, pa tako i ne traumatiziranje drugog živog bića.

Psi mogu dostići intelektualnu razinu gotovo četverogodišnjeg djeteta, stoga postavljam pitanje, trudimo li stvoriti neugodne emocije, stres, strah, traume, bol i srčane udare četverogodišnjacima? Ili ih vodimo u vrtić, vodimo posebnu brigu o njemu jer su upravo to, četverogodišnjaci i ne mogu se brinuti o sebi te zahtijevaju posebnu zaštitu?

Ipak, ako je teško tražiti dostojanstven Božić za sve, postoji par stvari koje mogu pomoći Vašem najboljem prijatelju.

Prvenstveno, bitan je kontakt sa psom, da u svojem čovjeku vidi utjehu i potporu, da njegov zagrljaj bude mjesto gdje svi problemi nestaju.

Također, bitno je i okupirati pažnju. Igračkom ili bilo kakvim aktivnostima koje će uključiti njega ili nju, da se osjeća korisno i okupirano drugim poslovima od nekoga tko također ima „važnije“ poslove. Bilo bi poželjno kad bi to mjesto bilo izolirano ili barem tiše od zvukova petardi.

Postoje i tablete koje uistinu pomažu te će ih Vaš prijatelj rado pojesti jer dolaze s okusima, no uvjerenja sam ako ne možemo zaštiti živa bića od hirova drugačije nego medicinski da onda nisu psi ti kojima je potrebna konzultacija s farmaceutskom industrijom, ali ako je situacija takva, Vaš prijatelj će biti zahvalan i na vlastitom konzumiranju tableta s melatoninom.

Umirujući zvukovi poput prirode bi također mogli pomoći stvaranju ugodnije atmosfere.

Ali ono najvažnije su rekli sami psi: 

 AEM banner