Nešto jednostavno

YOUTUBE-najvažniji medij 21. stoljeća

Neosporivo je tvrditi kako je stoljeće u kojemu živimo donijelo najviše promjena u tehnologiji, usudio bih se reći više nego ikada u povijesti, barem količinski.

Razlika od 7 godina unutar stoljeća je ogromna i svemu tome u prilog ide i jedan nusprodukt tehnologije, YouTube.

Internetska platforma nastala na Valentinovo 2005. godine od strane trojice bivših zaposlenika Paypala.

Naravno, dobro je poznata svrha istoga i sigurno nitko ne bi ostao uskraćen znanja ako ne spomenem da je cilj istoga postavljanje, komentiranje i gledanja videozapisa.

Dva su faktora koja su promijenila YouTube i neposredno time, društvo.

Prvi se zbio 2006. godine kada je Google postao vlasnik stranice, a drugi godinu dana kasnije kada je omogućena zarada od reklama na stranici.

Tu kreće dominacija. Prva funkcija primamljiva ljudima jest postala glazba, odnosno besplatno i dostupno slušanje željene glazbe u bilo kojem trenutku. Zatim, drugi važan sadržaj koji ujedno počinje odvlačiti pažnju s tradicionalnih medija, prvenstveno televizije, je, popularno nazivan u Hrvatskoj, šaljivi kućni video. Tip sadržaja u kojima se akterima događaju smiješne i najčešće bolne situacije, ali kojima je nemoguće ne nasmijati se.

I u tom periodu se događa upravo ono što YouTube čini najvažnijim medijem današnjice, njegova snaga odvlačenja korisnika tradicionalnih medija.

Početkom desetljeća javlja se trend youtubera, ljudi koji su svoju egzistenciju počeli zarađivati objavljivanjem sadržaja i unijeli revoluciju na tržištu. Razmjeri te revolucije su protresli i same temelje tradicije medija, ne čudi stoga kako najproduktivniji hrvatski kanal (čiji stvaratelji sadržaju su zapravo zaposlenici na ugovorima) drži upravo novinska kuća.

Najviše buke se diže kad su u pitanju mladi i utjecaj platforme na njihov kognitivni i socioemocionalni razvoj. Kao i u svemu izvan virtualnog svijeta, i Youtube nudi pregršt negativnog sadržaja i primjera i na u konačnici se svodi na pojedinca da odabere. Da, puno je lakše odabrati negativan primjer na internetu jer je izrazito dostupan i čini se bezbolnim.   No, s druge strane, i manipuliranje pojmovima moralno ispravnog, odnosno neispravnog je čest problem odnosa tradicije i moderne.

 

Youtube u brojkama

Govorim o najvećem balkanskom youtuberu, naravno, o najpolemizirajućoj osobi na internetu. Osobi kojoj se apsolutno svaki potez stavlja pod povećalo svake grupe, organizacije i institucije. Prvo, odmah bih naglasio kako sam pozitivnog mišljenja prema Baki. Njegov sadržaj je apsolutno pod utjecajem tržišta i toliko je banaliziran da ne može štetiti, jedino negativno je psovanje koje mu se spočitava na abnormalnim razinama. U očima medija on ispada jedina osoba koja to čini te da ne postoji niti jedna jedina osoba od koje dijete može čuti xy riječi. Njegove pozitivne strane se izbjegavaju, činjenica kako izbjegava poroke i živi poprilično zdravim životom. Pa čak i činjenično stanje uspjeha koji je postigao kao osoba rođena prije 23 godine je u širokom dijapazonu senzacionalistički stavljeno u negativan kontekst.

Cijela medija platforma je zapravo fascinira karakterom koji s 23 godina ima dovoljno novca za vlastiti stan, dva skupocjena auta i isti takav sat, koji može dijeliti novac ulicama, ići na putovanja kad god i gdje god poželi, a zapravo će provesti značajno manje vremena „zaposlen“ te će ovim tempom do 30. godine gotovo osigurati sve svoje životne potrebe do posljednjeg dana. Zanimljivo, u jednom videu je čak i otkrio zaradu od samog YouTubea koja iznosi 4000 eura mjesečno, a ukupni mjesečni prihod lako moguće prelazi i šesteroznamenkasti broj u HRK.

U konačnici, Youtube je napravio najveći iskorak u medijskoj komunikaciji u zadnjih desetak godina(usudio bih se reći i jedan od najvažnijih iskoraka komunikacije i prijenosa informacija općenito, a i koncepti poput određene pretplate koju prakticiraju i određeni mediji u Hrvatskoj je bolje izvedena jer zaista nema reklama). Za primjer ću značajan broj mladih koji više niti ne posjeduju TV u vlastitim kućanstvima jer jednostavno nije potreban, isti sadržaji prilagođeni vlastitim potrebama su dostupni online na jednom mjestu.

 

Thomas Trutschel via Getty Images

 

AEM banner