Nešto jednostavno

Ne mogu disati

Foto Izvor: Mashable ME

Ubojstvo Georgea Floyda dignulo je svijet na noge.

Svijet koji se protivi nejednakosti potaknutoj segregacijom i negiranjem prava osobama druge, konkretno crne puti. Pomalo je i tužno u 2020. godini prolaziti kroz ovakve slike i takve prosvjede, međutim ovo je potrebno kako Americi, tako i svijetu.

Poznati program za djecu Nickelodeon je u programu na 8 minuta i 46 sekundi prikazao crnu pozadinu s riječima: „I can't breathe“

Izvor: nj.com 

Ubojstvo Georgea Floyda nije izoliran slučaj, već gotovo sustavan pokušaj najtežeg mogućeg oblika diskriminacije. I kad kažem sustavan, ne mislim time reći kako državni službenici dobivaju naputke kako da se nejednako odnose prema drugim rasama, premda zapravo osobr poput Dereka Chauvina nisu pretežito usmjerene samo na crnačku populaciju u SAD-u, već su poznate i po napadima na hispanoameričku populaciju, sve što nije njihova populacija u bilo kojem obilježju je opasnost. No vratimo se na pojam sustavnog koji znači manjak kontrole i manjak provjera. Kako je uopće moguće da osoba ovakvih svjetonazora ponosito nosi značku i provodi zakone Sjedinjenih Američkih Država? Tu leži problem sustava. 8 minuta i 46 sekundi, toliko vrijedi jedan ljudski život ako se ne uklapaš u nečije izopačene poglede na svijet.

Prvu snimku sam pogledao već par sati nakon samog ubojstva, na Twitteru. Sljedeće jutro je već bila svugdje, s razlogom svugdje. Naravno, provjerio sam i američke medije koji su polako počeli pisati o problemima nasilja prema afroameričkom stanovništu. Ipak treba paziti kad se priča o ovakvim stvarima, teško je biti pravedan i govoriti protiv ubojice kad na čelu države sjedi netko tko, netko tko. Teško je uopće i pronaći riječi kako opisati gospodina kojemu su veći problem ljudi koji iskazuju svoje nezadovoljstvo nego ljudski život. Spasi svoju guzicu, lako ćemo za činjenicu da sam rasist, da se u mojoj državi policijski službenici tako lako dovode u položaj kojim oduzimaju tuđe živote bez treptanja. Prilikom proučavanja teme, iako neću iznijeti puno podataka koje sam pronašao, bazirao bih se na vlastitima stavovima i razmišljanjima o temi, naišao sam na internetsku stranicu koja mapira policijsko nasilje(https://mappingpoliceviolence.org/) te ostao iznenađen, šokiran podacima koji se javljaju. I nije problem sama brojka od 1099 osoba ubijenih od strane službenika u 12 mjeseci što je otprilike 140 osoba kad usporedimo s Hrvatskom, već je problem u činjenici kojim intenzitetom se to događa, 27 dana u godini nitko nije ubijen. Apsolutno podržavam cijeli policijski sustav, od koncepta do realizacije, koji u Hrvatskoj funkcionira odlično. Odlično ako uspoređujemo navedene podatke i to da se ovakve stvari baš i ne događaju u Lijepoj Našoj. Prosvjedi su pokazali kako postoji niz drugih problema vezan uz primjenu i provedbu zakona. Brojni video materijali pokazuju kako se tretiraju prosvjednici različitih rasa. Iako objektivni krimogeni čimbenici stvarno pokazuju kako određene skupine imaju značajno veću stopu počinjenja kaznenih dijela, oni također pokazuju kako su određene privilegirane skupine građana u očima Dereka Chauvina sklonije kompjuterskom kriminalu. Teško mi je zamisliti isto to lice kako 8 minuta i 46 sekundi ubija bijelca u odijelu koji se bavi računalima. Nepotrebno je reći kako se mnoštvo poznatih odazvalo i podržalo prosvjede. Zanimljiva podrška je podrška koju su iskazali američki košarkaši s postavljanjem slika koje imaju naknadno uređenu majicu upravo s natpisom: „I can't breathe“. Vanessa Bryant, supruga tragično preminulog velikana Kobea Bryanta, je objavila sliku Kobea kako nosi majicu. To govori za sebe. Ne podcjenjujmo snagu koju riječi Lebrona Jamesa u javnosti. Predsjednik Trump nikada ne bi učinio nešto protivno takvom izvoru financija da i dalje djeluje na tržištu koje kupuje i prodaje nekretnine, ne ljudske živote. Za kraj, želim samo podijeliti nekolicinu fotografija koje govore same za sebe.


I Europa prosvjeduje
Izvor: CTGN.com
 Tweet Harrya Stylesa

 


 „Tata je promijenio svijet“