Izdvojeni Glas

O rukometu…s rukometašem (Igra zvana rukomet, epizoda treća)

Ili…vidimo se na 7.Memorijalnom turniru rukometnih veterana „Ivo Petranović“

 NGB 001 GM

Dok će Kauboji „prašiti“ po Norvežanima, tražeći put do finala, još jedna sjajna rukometna priča počet će i u našem gradu.

Želeći oživjeti sjećanje na slavne dane i godine novogradiškog sporta, ali i očuvati uspomenu na doajena nacionalnog sportskog novinarstva Ivu Petranovića, Nova Gradiška će 28.siječnja,  po sedmi  puta biti domaćin Memorijalnog turnira rukometnih veterana na kojemu će se predstaviti 20 ekipa i više od 200 sportaša iz cijele regije.

Hvala, Makedonijo! Bilo je“mnogo ubavo“ 

I mada je riječ o, u organizacijskom smislu, iznimno zahtijevnom, i za grad poprilično velikom, sportskom događaju, ekipa rukometnih veterana bez kojih ove priče ne bi ni bilo, već se odavno pokazala doraslom zadatku. Osim toga, nalaže nam to i tradicija, pa valja i podsjetiti,  upravo su igračice našeg nekadašnjeg rukometnog kluba „Mirko Kljajić“ ( za one koji se nisu primali u pionire i rođeni su 90-tih- MK je čuveni narodnosolobodilački heroj našeg kraja, a na takve smo, tih godina, bili posebno ponosni!), godine 1953.bile nacionalne prvakinje! Slučajno ili ne, igrom sudbine ili tek igrom brojeva, siječanj je i mjesec u kojem smo se posljednji put pozdravili s Ivom Petranovićem, zaljubljenikom u rukomet, jednim od osnivača hazene, preteče suvremenog ženskog rukometa, trenerom i stručnjakom, doajenom nacionalnog sportskog novinarstva. Na kraju krajeva, događaj ovakvih razmjera, sjajan je i turistički potez, a sport je, ionako, najbolji promotor onoga što smo, tko smo i gdje smo. Zbog svega toga, zbog sporta i rukometa, zbog prijateljstva i sjećanja, zbog 7. Memorijalnog  turnira rukometnih veterana „Ivo Petranović“, o rukometu razgovaramo s Goranom Matijevićem, predsjednikom rukometnih veterana i jednim od glavnih krivaca za sjajnu sportsku priču koja nas očekuje u subotu, 28.siječnja

Siječanj je već tradicionalno, kako u svjetskim, tako i u lokalnim okvirima, vrijeme za rukomet.Prilika je to i za promociju, ali i afirmaciju sporta, koji, su posljednjih 10-a godina, zahvaljujući sjajnim uspjesima, posebno atraktivnim i posebno popularnim, učinili „Kauboji“. Što je to tako posebno u rukometu što ga izdvaja od ostalih sportova s loptom?

Riječ je o specifičnom sportu, pravom desetoboju! Aktivnost je to u kojoj svih 60 minuta koliko traje utakmica radi apsolutno svaki mišić na ljudskom tijelu, sportu u kojemu se gibate bez prestanka, ali i u kojemu morate biti „ful“spremni. I gimnastički i atletski i mentalno. Rukomet je sport koji vas zahtijeva cijelog. Fizički, psihički, spremnog u svakom trenutku smisliti inteligentno rješenje.I mada mnogi misle kako je riječ o grubom sportu, ja se s tim ne bi složio, odnosno rekao bih kako to ovisi o situaciji, ali i kako je najvažnije biti dobro pripremljen za utakmicu,jer tako se „anulira“ i grubost.

Rukometna budućnost u NG

S uspjesima „Kauboja“ došla je i sve veća zainteresiranost klinaca za treniranje rukometa. Što reći nekim novim, malim, budućim Kopljarima i Čupićima-kada je najbolje početi trenirati rukomet?

Idealna je dob, kažu stručnjaci, 10 godina. Međutim, kako i sport, baš kao i sve ostalo, napreduje strahovitom brzinom, mi u „Školi rukometa „ startamo sa 6. Jer, prije nego li krenemo s radom, važno je, kroz igru i upoznavanje, zavoljeti rukomet. Veliki značaj poklanjamo i gimnastici i atletici, a onda oko 10.godine, slijede primjena ranije naučenog i specijalizacija, dakle pravi rad. A, on je, možemo se pohvaliti, itekako vrednovan i prepoznat, jer, Rukometni klub Nova Gradiška ima 4 selekcije u nacionalnim natjecanjima u prvim hrvatskim mlađim ligama.Osim toga, kada je riječ o novogradiškom rukometnom „omladinskom pogonu“, zasigurno je jedan od najvećih možda čak i u regiji. Imamo najveći broj djece koja igraju rukomet, ali i najveći broj ekipa koje se natječu. Dokaz je to kako imamo talentirane klince u koje bi vrijedilo ulagati, ali i kako je škola rukometa-škola s reputacijom, škola u kojoj se kvalitetno radi, puno trenira, igraju se turniri, ali i osvajaju dobra mjesta.  Uz one koji predstavljaju budućnost novogradiškog rukometa, uspjesima ne zaostaju ni ostali. Naši su, seniori, naime,  trenutno u vrhu 1.Hrvatske rukometne lige Sjever. Riječ je o vrhunskoj ekipi Novogradiščana, tek malo pojačanoj dvojicom Požežana, mladim dečkima 92. i 93.godišta, koji igraju odličan rukomet.

 Memorijalni rukometni turnir veterana

Znaju li Novogradiščani kako žive u gradu u kojem se oduvijek igra dobar rukomet?

Oni stariji pamte davne 50-te godine prošlog stoljeća, vrijeme povijesnih uspjeha ženskog rukometa , kojih ne bi bilo bez Ive Petranovića, doajena novogradiškog, ali i nacionalnog sporta i sportskog novinarstva. Trenirajući dugih devet godina rukometašice kluba „Mirko Kljajić“, stižući s njima  do prvoligaškog statusa i naslova prvaka, Ivo je, stvarajući povijest novogradiškog rukometa, istovremeno izgradio sebe kao najvećeg rukometnog stručnjaka bivše države, a potom i kao izbornika reprezentacije. Na žalost, podaci su to za koje ne znaju današnje generacije, a kamoli klinci. Stoga je osnovna ideja Memorijalnog turnira, prije svega, čuvanje sjećanja na Ivu Petranovića, a potom promocija i afirmacija rukometa. Ipak, iako nedovoljno poznajemo lokalnu povijest, volimo ići na utakmice i pratimo sport. Primjeti se to i po sve većem broju gledatelja u sportskoj dvorani, ali i zdušnom navijanju s tribina. Upravo je to atmosfera kakva bi i trebala pratiti sport.Osim toga, ove godine ima sjajnih ekipa i vrhunskih utakmica. Spomenimo samo jedan „Medveščak“ koji igra u našoj ligi, jedan od najtrofejnijih rukometnih klubova od postojanja Hrvatske! .. Sve su to male, ali i itekako značajne reference za klub koji egzistira s daleko manje novca od spomenutih ekipa, ali i prilika da pokažemo gdje smo na rukometnoj karti Hrvatske.

16174427 1321816664508048 485741822558766694 n

 Sjajna prilika za promociju rukometa, ali i promociju grada, pa i regije, svakako je i Memorijalni turnir „Ivo Petranović“ koji se u našem gradu po sedmi puta igra u subotu, 28.siječnja?

Upravo tako. Osim toga, obvezuje nas na to i sve ono što je za novogradiški, ali i hrvatski rukomet, učinio Ivo Petranović. Raduje činjenica kako je riječ o događaju za koji je interes, iz godine u godinu, sve veći, ali i događaju koji postaje tradicija. Nakon šest organiziranih turnira, mislim da smo preboljeli dječje bolesti i da sad možemo samo bolje. Prepoznali su to i ove godine, Grad Nova Gradiška i Turistička zajednica, jer prilika je to i za razvoj turizma, ali i promociju nadaleko poznatog slavonskog gostoprimstva. Osim toga, posljednjeg vikenda mjeseca siječnja svi će smještajni kapaciteti grada biti popunjeni, a njegovim će ulicama cirkulirati, ali i trošiti, 200-njak gostiju iz regije. Uz široku dušu domaćina i prepoznatljivu dobrodošlicu, novogradiški je turnir jedan od onih o kojima se govori u superlativima. Jer,  osim što okupljamo veterane, okupljamo i prijatelje, spajajući regiju. Osim toga, samo kod nas natjecatelji, za simboličnu cijenu kotizacije, jedu i piju „do iznemoglosti“, uživajući u slavonskim gastro delicijama, čorbancu, a ove godine, po prvi puta i u sarmi.Međusobno sportsko rivalstvo, ali i dugogodišnje prijateljstvo, zajednička ljubav prema rukometu, ali i druženju, uz odavanje dužnog štovanja Ivi Petranoviću, pioniru hazene, zaljubljeniku u rukomet, čarobnjaku sportskog novinarstva,  obilježit će novogradiški vikend. Jer, vrijeme je za 7.Memorijalni turnir rukometnih veterana „Ivo Petranović“ koji će ugostiti 12 muških i 8 ženskih ekipa iz regije. Na novogradiški će teren istrčati ekipe iz Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, prijatelji iz Slavonskog Broda, Ivanić grada, Kočevja, Novog Sada, te po prvi puta iz Šabca i Trogira.Prije nego li počnete spremati navijačke rekvizite i uputite se prema sportskoj dvorani Elektrotehničke i ekonomske škole recimo još samo ovo-očekujte puno sjajnih utakmica i vrhunski rukomet!  

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner