Izdvojeni Glas

Uz Dan sjećanja na holokaust

Jer…“,sjećanje nije samo podsjetnik na prošlost, ono nam je i putokaz za budućnost“

 

Svijet i Hrvatska danas obilježavaju Dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti . Međunarodni je to dan sjećanja na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata, dan kojeg je proglasila Opća skupština Ujedinjenih naroda rezolucijom usvojenom 2005. godine., na ideju njemačkog predsjednika Romana Herzoga ( šta ti je velika nacija s ispravnim odnosom prema vlastitoj sramnoj povijesti, ha?!)

„Tragedija nastala kao posljedica holokausta ne može se izbrisati. Mora biti zapamćena sa sramom i strahom dokle god ljudsko sjećanje bude postojalo. Jer, samo ako se sjećamo, žrtvama možemo odati prikladnu počast . Milijuni nedužnih Židova i pripadnika drugih manjina ubijani su na nezamislivo barbarske načine. Nikada ne smijemo zaboraviti te muškarce, žene i djecu, niti njihovu agoniju", istaknuo je proglašavajući 27.siječnja Danom sjećanja na holokaust, Kofi Annan, u to vrijeme,  generalni tajnik UN-a . Riječ i o rezoluciji koja istovremeno potiče i razvoj obrazovnih programa kroz odlučnost da se pomogne u sprječavanju genocida u budućnosti, te, prije svega, afirmira i promovira antifašizam, kao vrijednost na kojoj je utemeljena suvremena Europa . .

Holokaust je, pamti povijest 20.stoljeća,  predstavljao zločin protiv čovječnosti bez presedana u ljudskoj povijesti, s ciljem potpunog uništenja židovske populacije u Europi, do posljednjeg muškarca, žene i djeteta.

27. siječnja 1945. godine, prije točno 72 godine, Crvena Armija oslobodila je koncentracijski logor u Auschwitzu – nacistički logor smrti, a onda ostatak svijeta suočila  s, do tada neviđenim  zločinima i traumom Holokausta. U razdoblju od 1940. do 1945. godine samo je u Auschwitzu umrlo je gotovo milijun i pol muškaraca, žena i djece, od kojih je većina bila židovskog porijekla. I na području tadašnje Nezvisne države Hrvatske holokaust je proveden brzo i temeljito, a koncentracijski logori, prije svega Jasenovac, ubrzo su osnovani po nacističkom uzoru. Masovna pogubljenja Židova počela su već u srpnju 1941. godine, da bi do jeseni 1942. godine, većina Židova i Roma bila likvidirana ili odvedena u nacističke logore, gdje će slijedećih godina umrijeti .

Holokaust je, kao zločinački projekt , potaknut razvojem nacističke rasne i genocidne ideologije i politike, počevši od filozofske platforme izložene u Bibliji nacizma, Hitlerovom životnom djelu „Mein kampf“ , preko  “Nűrnberških zakona” koje su nametnuli država i manipulatorske propagande režima, pa sve do državne politike terora i sustavnog istrebljenja. Govoriti o Holokaustu zadatak je svih koji participiraju u društvenom životu, s ciljem da se zlo nikada i nikome ne ponovi. U širem smislu, holokaust obuhvaća i genocid nad Romima, slavenskim narodima, homoseksulacima, duševnim bolesnicima kao i političkim i ideološkim protivnicima, dakle svima onima koji jesu ili razmišljaju drugačije od vladajuće većine..Obilježavajući Dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti, predsjednik Europske komisije, Jean Claude Juncker, imeđu ostaloga je rekao: „Što godine više prolaze i što se više udaljavamo od  događaja, to nam je veća dužnost da zastanemo, prisjetimo se i promislimo. Kako je iz godine u godinu sve manje preživjelih i onih koji su svjedočili holokaustu, to je naša dužnost sve veća. Mladi naraštaji moraju preuzeti odgovornost prenošenja poruke koja ne smije izgubiti na svojoj snazi. Nikada nećemo prestati govoriti „Sjećamo se!”. Europska unija projekt je koji je ukorijenjen u povijesti europskoga kontinenta, stoga je sjećanje u potpunosti i njezina dužnost. U ovim vremenima punima izazova, sjećanje nije samo podsjetnik na prošlost, ono nam je putokaz za budućnost u kojoj ne smijemo ponoviti iste pogreške i upasti u iste zamke, što činimo dopuštajući širenje diskriminacije i mržnje „.

WEBRADIO OFF LINE

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner